Polonya’da Polis Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı Bastı

Polonya'da eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ve yardımcısı Maciej Wasik, 'görevi kötüye kullanma' ve 'yolsuzluğa azmettirme' suçlarından dolayı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gözaltına alındı. Bu olay, ülkedeki siyasi gerilimi artıran ve Başkan Andrzej Duda ile yeni Başbakan Donald Tusk arasındaki anlaşmazlıkları derinleştiren son gelişme oldu.

Yayınlanma:
Polonya’da Polis Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı Bastı

Polonya'da büyük bir siyasi olay yaşandı. Polis, eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ile Yardımcısı Maciej Wasik'i 'görevi kötüye kullanmak' ve 'yolsuzluğa azmettirmek' suçlamalarıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girerek gözaltına aldı. Reuters haberine göre, bu gözaltılar Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda'nın Varşova'daki Belweder resmi konutunda Belarus muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya ile görüştüğü sırada gerçekleşti. Bir kaynak, polisin saraya yasadışı girdiğini, kaba davrandığını ve bu eylemlerine izin verecek herhangi bir belge sunmadıklarını iddia etti. Ayrıca, Duda'nın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın çıkışının bir belediye otobüsü tarafından engellendiği belirtildi.

Siyasi Gerilimler ve Tusk'un Eleştirileri

Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Czeslaw Mroczek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Kaminski ve Wasik’in Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gözaltına alındığını doğruladı. Bu gelişme, Polonya'nın yeni Başbakanı Donald Tusk'ın hükümeti ile sekiz yıl boyunca ülkeyi yöneten muhafazakar Hukuk ve Adalet partisi (PiS) arasındaki anlaşmazlığın son halkası oldu. Tusk, Cumhurbaşkanı Duda'yı 'seçim yenilgisinin ardından kaos ve istikrarsızlık yaratmakla' suçladı ve Duda'nın bu gösteriyi durdurması gerektiğini belirtti. Başbakan, cumhurbaşkanının aranan adamlara sığınma hakkı vererek adaleti engellediğini iddia etti ve Duda'nın ihlal ettiği iddia edilen ceza kanununun bir bölümünü okudu.

bakan-222.webp

Protesto ve Affın Yankıları

Yüzlerce protestocu, Kaminski ve Wasik'in de üyesi olduğu PiS partisinin emriyle başkanlık sarayı ve polis karakolunun önünde toplandı. Kalabalık, 'Siyasi tutsaklara özgürlük' ve 'Utanç!' sloganları attı. PiS sözcüsü Rafał Bochenek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada polisin eylemlerini 'yasadışı bir adam kaçırma ve tüm demokratik kuralların ihlali' olarak nitelendirdi.

Polonya’da 2007-2010 yılları arasında Yolsuzluk Karşıtı Merkez Büro CBA Başkanı olan Kaminski ve Yardımcısı Wasik hakkında "görevi kötüye kullanmak" ve "yolsuzluğa azmettirme" suçlamalarıyla dava açılmış, 2015 yılında 3'er yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı. Ancak, PiS’in iktidara gelmesi ve Duda'nın cumhurbaşkanı seçilmesiyle 2016'da af edildiler. Kaminski ve Wasik, sonrasında Polonya parlamentosunda milletvekilliği ve İçişleri Bakanlığı görevlerini sürdürdü. Bu son gözaltılar, Polonya siyasetindeki gerginliği daha da artırdı ve ülkedeki siyasi dengeler üzerinde büyük etki yarattı.