Ogün Samast İsmini Değiştirmekten Neden Vazgeçti?

Gazeteci Hrant Dink’in katili Ogün Samast, tahliyesinin ardından yaşananlar ve isim değişikliği girişimi hakkında detaylar ortaya çıktı.

Yayınlanma:
Ogün Samast İsmini Değiştirmekten Neden Vazgeçti?

Hrant Dink cinayetinin tetikçisi olarak bilinen Ogün Samast, uzun yıllar hapis yattıktan sonra 15 Kasım 2023'te koşullu salıverilme ile tahliye edildi. Tahliyesinin ardından Samast, isim değişikliği için mahkemeye başvurdu ve "Ali Eren Karadeniz" adını almayı planladı. Ancak, bu talebinden medyanın konuyu gündeme getirmesi üzerine vazgeçti. Samast'ın avukatı Raşit Hodo, bu durumun artık bir anlamı kalmadığını ve müvekkilinin hayatına bu şekilde devam edeceğini ifade etti.

Samast'ın Yargılanma Süreci ve Cezaları

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, 2011'de Ogün Samast'ı "tasarlayarak öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Samast, olay sırasında 17 yaşında olduğu için cezası 21 yıl 6 aya indirildi. Ayrıca, "ruhsatsız silah taşımak" suçundan da 1 yıl 4 ay hapis ve 600 lira adli para cezasına mahkum edildi. Cezaevindeyken gardiyanlara saldırdığı için 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezası alan Samast, 2023'te tahliye edildi.

Tekrar Yargılanma Süreci

Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel gibi isimlerle birlikte örgüt adına suç işlemekten tekrar yargılanıyor. En son duruşmada avukatı Raşit Hodo, hazırlanan iddianamenin Samast'a yeni tebliğ edildiğini belirterek ek süre talep etti. Duruşma, bu talebin kabul edilmesiyle 6 Mart'a ertelendi.

Hrant Dink Suikasti ve Sonuçları

Agos gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci Hrand Dink, 19 Ocak 2007'de Agos Gazetesi binası önünde Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü.

Katil zanlısı olarak 17 yaşındaki Ogün Samast güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin yayınlanmasından sonra babası tarafından polise ihbar edilerek Samsun otogarında sivil polis ve jandarma ekipleri tarafından yakalandı.

O dönem 17 yaşında olan Ogün Samast, 24 Ocak 2007'de tutuklandı. Ogün Samast, suç işlediği sırada 18 yaşının altında olduğu için çocuk mahkemesinde yargılandı ve cezası düşürülerek 21 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Ogün Samast, Bolu F Tipi Cezaevi’nden "koşullu salıverilme" kapsamında 15 Kasım 2023'te tahliye edildi.

Dink 1909 yılından itibaren Türkiye'de suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu.