Kurban Bayramı'nda Sağlıklı Et Tüketimi İçin Uzmanlardan Uyarılar
Bayramda et tüketimine dikkat! Uzman Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar, ölçülü tüketim, doğru pişirme ve hijyenin önemini vurguluyor. Kalp, şeker ve tansiyon hastaları yağsız eti tercih etmeli, porsiyon kontrolü sağlamalı ve mutlaka lifli gıdalarla tüketmelidir. Sağlıklı bir bayram için uzman önerilerine kulak verin.
Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunan Bayındır İçerenköy Hastanesi Uzman Diyetisyeni Şeyda Aydın Yaşar, et tüketiminde ölçü, pişirme yöntemi ve hijyenin altını çizdi.
Bayramda artan et tüketimiyle birlikte doğru pişirme, saklama ve tüketim alışkanlıklarının önemi artıyor. Uzmanlar, sağlıklı bir bayram geçirmek için bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
SAĞLIKLI BESLENME İÇİN UYARILAR
Doymuş yağ ve kolesterol açısından zengin olan yağlı etlerin özellikle kalp-damar hastalıkları, diyabet ve hipertansiyonu olanlar için risk oluşturduğuna dikkat çeken Yaşar, bu kişilerin yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri, porsiyon kontrolüne dikkat etmeleri ve etleri mutlaka salata gibi lifli gıdalarla tüketmeleri gerektiğini belirtti.
Etlerin pişirilme yönteminin sağlığı doğrudan etkilediğini vurgulayan Yaşar, haşlama, ızgara ve yağsız sote gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. "Yüksek ısıda kızartma gibi yöntemler, kanserojen madde oluşumuna neden olabilir. Ayrıca etleri sebzelerle birlikte pişirmek besin çeşitliliğini artırarak dengeli bir beslenme sağlar," dedi.
BAYRAMDA BESLENME ÖNERİLERİ
Sağlıklı bireylerin bayramda her gün et tüketebileceğini ancak bunun sadece bir öğünle sınırlandırılması gerektiğini belirten Yaşar, diğer öğünlerde sebze, salata, meyve ve yoğurt gibi besinlere ağırlık verilmesini önerdi.
Yeterli sıvı alımının yaz aylarında özellikle önemli olduğunu hatırlatan Yaşar, bayram boyunca bol su içmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Bayramda hareketsiz kalmamanın önemli olduğuna dikkat çeken Yaşar, yemeklerden sonra yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya açık havada oyun oynamanın hem sindirimi kolaylaştıracağını hem de metabolizmayı canlı tutacağını ifade etti.
Etlerin kendi yağıyla pişirilmesi gerektiğine vurgu yapan Yaşar, "Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı gibi doymuş yağlar eklenmemelidir. Izgarada pişirirken de etin yüzeyi kömürleşmemeli," dedi.
Kesim öncesi ve sonrası hijyen kurallarına dikkat edilmemesinin halk sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Yaşar, "Etler çiğ veya az pişmiş olarak kesinlikle tüketilmemeli, zira bazı zoonoz hastalıklar bu şekilde insana bulaşabilir," uyarısında bulundu.
Haber Merkezi