Komisyonda Kabul Edilmişti, Genel Kurul’da Vazgeçildi: Diyanet’e Sayıştay Denetimi Geri Geldi

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenlemeleri içeren kanun teklifi yasalaştı. Teklifle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hac ve umre harcamaları Sayıştay denetiminden çıkarıldı. Harcamalar, Diyanet'in görevlendirdiği yetkililer ve Cumhurbaşkanlığı denetçileri tarafından denetlenecek. Muhalefetin itirazlarına rağmen madde kabul edildi.

Yayınlanma:
Komisyonda Kabul Edilmişti, Genel Kurul’da Vazgeçildi: Diyanet’e Sayıştay Denetimi Geri Geldi

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iptal ettiği bazı kanun ve KHK düzenlemelerini içeren kanun teklifi, dün gece TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Söz konusu teklif, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da da değişiklikler öngörüyordu.

HAC VE UMRE HARCAMALARINDA KRİTİK DÜZENLEME

Teklifin içeriğinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hac ve umre harcamalarının Sayıştay denetimi dışına çıkarılmasına yönelik bir madde yer almaktaydı. Bu madde, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında muhalefet partilerinin yoğun itirazlarına rağmen kabul edilmişti.

İlgili düzenlemeye göre, Diyanet'in hac ve umre seyahatleriyle ilgili tüm iş ve işlemleri ile bu kapsamda yapılan harcamalar, Sayıştay yerine Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendireceği denetim yetkilileri ve "gerek görülmesi halinde" Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilecek yetkililer tarafından denetlenecekti. Düzenlemenin metni şu şekildeydi:

“Hac ve umre seyahatleriyle ilgili iş ve işlemler ile hac ve umre hesabından yapılan bütün harcamalar, her yıl hac mevsimi sonunda Diyanet İşleri Başkanlığı ve gerektiğinde Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilecek denetim yetkilileri tarafından denetlenecek.”

MUHALEFETİN İTİRAZLARI SONUÇ VERDİ

Ancak, muhalefet partilerinin ısrarlı itirazları ve siyasi parti grupları arasında sağlanan uzlaşma sonucunda, tartışmalara neden olan bu madde kanun teklifinden çıkarıldı.

SAYIŞTAY DENETİMİ YENİDEN DÜZENLENDİ

Verilen bir önerge ile, hac ve umre harcamalarının ve bu faaliyetlerle ilgili yapılan tüm iş ve işlemlerin Sayıştay tarafından denetlenmesi yönündeki mevcut uygulama yeniden düzenlenerek güvence altına alındı.

Haber Merkezi