Kış Saatine Geçilecek mi?

Türkiye'de 2016 yılından bu yana devam eden kalıcı yaz saati uygulaması, 2023 yılında da sürüyor. Bu durum, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkını etkiliyor.

Yayınlanma:
Kış Saatine Geçilecek mi?

29 Ekim Pazar günü dünya genelinde saatler geri alınırken, Türkiye'de 2016 yılında başlayan ve o tarihten bu yana süregelen kalıcı yaz saati uygulaması bu yıl da devam edecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, yaz saati uygulamasının yıl boyunca sürdürülmesinin faydalı olacağı değerlendiriliyor ve bu nedenle kış saati uygulamasına geçilmeyecek.

Türkiye ve Avrupa Arasında Saat Farkı

Avrupa'nın kış saati uygulamasına geçmesiyle birlikte, Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkı değişti. Türkiye ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka arasındaki saat farkı 1'den 2'ye çıkarken, İngiltere ile olan saat farkı ise 3'e ulaştı.

gjjjrb9so0gluwyeiil-4w.webp

Yaz ve Kış Saati Uygulamasının Tarihi

Yaz/kış saati uygulamasının fikri, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 1700'lü yıllarda ortaya çıktı. Benjamin Franklin, ABD'den Fransa'ya elçi olarak gittiğinde, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha fazla faydalanması amacıyla The Journal of Paris gazetesinde imzasız bir mektup yayımladı. Bu fikir, zamanla dünya genelinde uygulanmaya başlandı ancak günümüzde bazı ülkeler, bu uygulamayı kaldırma veya kalıcı hale getirme kararı alıyor.