Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'den Marmara İçin Uyarı: 30 Yıl İçinde %60 Deprem Olasılığı
Japon uzman: Marmara'da büyük deprem olasılığı yüzde 60! İstanbul'da meydana gelen depremin ardından açıklamalarda bulunan Yoshinori Moriwaki, Marmara Denizi'nde büyük bir depremin 30 yıl içinde yüzde 60 olasılıkla gerçekleşebileceğini belirtti. Tsunami riskine dikkat çeken uzman, önümüzdeki hafta artçı sarsıntıların devam edebileceğini söyledi.
İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulunan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara'da büyük bir depremin 30 yıl içinde yüzde 60 olasılıkla gerçekleşebileceğini belirtti.
Habertürk TV yayınına katılan Moriwaki, İstanbul’da yaşanan depremin ardından önümüzdeki bir hafta boyunca artçı sarsıntıların sürebileceğini söyledi. Moriwaki, "Silivri’de olan depremi Avcılar ve Büyükçekmece daha fazla hissetti. Marmara'da tsunami riski var. Zemin yapısı binalardan daha önemli" dedi.
Moriwaki, özellikle Yeşilköy, Avcılar ve Büyükçekmece gibi denize yakın bölgelerde zeminin yumuşak olduğuna dikkat çekerken, Taksim’in zemin bakımından daha güvenli olduğunu belirtti.
İstanbul, 6,2 büyüklüğünde depremle sallandı; 'olası büyük Marmara depremi' hatırlandı: Uzmanlar ne diyor?
Türkiye’de binaların yüzde 50’sinin kontrolsüz ve kaçak yapılar olduğunu ifade eden Moriwaki, “Devlet ve belediyeler bu konuya acilen eğilmeli” çağrısında bulundu. Deprem sırasında yaşam üçgeninde kalmanın önemini vurgulayan Moriwaki, “Bir yatağın yanına uzanarak üzerinize düşebilecek eşyalardan korunabilirsiniz” dedi.
Moriwaki, Marmara'da büyük bir depremin 30 yıl içinde yüzde 60 olasılıkla gerçekleşebileceğini belirtti.
“İstanbul'da dün yaşanan, kısa süren 6.2 büyüklüğündeki deprem, Silivri açıklarında ve Orta Marmara Çukuru'nda yaşandı. Marmara'da, 30 yıl içinde yüzde 60 olasılıkla deprem olabilir. İstanbul için büyük deprem riski var. Bu depremin ardından da önümüzdeki bir hafta içinde depremler devam edebilir ve dikkatli olmak gerekir.”
Deprem sırasında merdiven ve asansör kullanımının tehlikeli olduğunu da hatırlatan Moriwaki, vatandaşlara acil durum çantalarında düdük, su ve enerji verecek küçük gıdalar bulundurmalarını önerdi.
Moriwaki, Marmara’nın güney kolundaki (Düzce, Bursa, Balıkesir, Çanakkale) depremlerde 200 yıllık bir gecikme olduğuna dikkat çekerek, bu bölge için de riskin sürdüğünü belirtti.
Haber Merkezi