İliç'teki facia madeni yeniden açılıyor: 9 işçiyi kaybettikleri ocak faaliyete geçmeye hazır

İliç'teki maden faciasında şirketin ortağı olan Kanada merkezli SSR Mining, maden bölgesinin tekrar faaliyete geçmesi için ÇED başvurusu yapmak üzere bakanlıkla iletişim halinde. Faciada hayatını kaybeden 9 işçi için adımlar atılıyor.

Yayınlanma:
İliç'teki facia madeni yeniden açılıyor: 9 işçiyi kaybettikleri ocak faaliyete geçmeye hazır

Çöpler Altın Madeni'nde Yaşanan Facianın Ardından Şirketin Faaliyetleri ve Eleştiriler

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta siyanürlü toprak kaymasının meydana geldiği Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nde dokuz işçi göçük altında kalmıştı. Günler süren çalışmaların ardından işçilerin cansız bedenlerine ulaşılmıştı.

Cumhuriyet'in haberine göre ise facia nedeniyle kapalı olan maden için şirketin hükümet yetkilileriyle iletişim halinde olduğu ve madenin yeniden faaliyete girebilmesi için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptığı öğrenildi.

Şirketin Çöpler Altın Madeni ile İlgili Açıklamaları

''SSR Madencilik, Doğu Depolama Tesisi ve Çöpler madeninin yeniden faaliyete geçmesi ve gerekli izinleri almak için ilgili makamlarla yakın bir çalışma sürdürmektedir. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve işletme izinleri de dahil olmak üzere gerekli tüm yasal onaylar alındıktan sonra, Çöpler'deki ilk faaliyetlerin, Çöpler'in madencilik ekibi iyileştirme çalışmalarını tamamlamaya odaklanırken, stoklanan cevherin sülfür tesisi aracılığıyla işlenmesinden kaynaklanması beklenmektedir.''

Şirket raporunda; faaliyetlerin yeniden başlatılabilmesi için 2021 yılında onaylanan mevcut çevresel etki değerlendirmesinin (2021 ÇED) ve gerekli işletme izinlerinin eski haline getirilmesini talep edeceğini bildirdi.

Eleştiriler ve Tepkiler

Bilirkişi raporunda ise yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında “bazı parametrelerde aşılma olduğu” tespitine rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED izni verildiğine işaret edilmişti.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, SSR Madencilik'in faaliyetleri ve ÇED izni için çalışmalara başladıklarını belirtti ve firmaların uygunsuz faaliyetlerinin engellenmesi gerektiğini vurguladı. Yüksel, şirketin tahribatı temizleyip gitmesi gerektiğini ifade etti.

Özetle, Çöpler Altın Madeni faciasının ardından şirketin faaliyetlerine ilişkin tartışmalar devam ederken, çevreciler ve uzmanlar, maden şirketlerinin ülkede faaliyet göstermesine ilişkin endişelerini dile getiriyor.

Cumhuriyet,