İbb Soruşturmasında İtirafçı Togay'ın İfadesi Ortaya Çıktı

İBB'deki yolsuzluk soruşturmasında İSTAÇ Başkanı Ziya Gökmen Togay itirafçı oldu. Togay, ifadesinde 1,5 yıl öncesine kadar süren, hukuki altyapısı olmayan ve kontrolsüz bir yapı olduğunu belirtti. Yaklaşık 70-80 kişinin farklı iştiraklerde çalışıyor gibi görünmesine rağmen fiilen aynı yerde bulunduğunu söyledi.

Yayınlanma:
İbb Soruşturmasında İtirafçı Togay'ın İfadesi Ortaya Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması derinleşiyor. Soruşturma kapsamında İSTAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökmen Togay, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı oldu. Togay, savcılık ifadesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Togay'ın ifadesine göre, İBB iştiraklerinde yaklaşık 1,5 yıl öncesine kadar gayriresmi ve kontrolsüz bir yapı söz konusuydu. Bu yapıda, 70-80 kişinin farklı iştiraklerde çalışıyor gibi görünmesine rağmen fiilen başka bir yerde görev yaptığı belirtildi. Togay, bu durumun hukuki altyapısı olmadığını ve rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

TOGAY'IN İTİRAFLARI VE ERTAN YILDIZ'IN ROLÜ

Togay, ifadesinde İştiraklerden Sorumlu Başkan Danışmanı Ertan Yıldız'ın bu yapının merkezinde olduğunu iddia etti. Yıldız'ın, iştirak çalışanlarından oluşan 6 koordinatörlük kurduğu ve tüm yönetim kurulu kararlarının (satın alma, ihale, atama, terfi, finansal süreçler vb.) bu koordinatörlükler üzerinden Yıldız tarafından onaylandıktan sonra yönetim kuruluna sunulduğu öne sürüldü. Togay, kararların üzerindeki İBB kaşesinin Ertan Yıldız'ın onayını simgelediğini belirtti.

Togay, yaklaşık 1,5 yıl önce İstanbul Yönetim Ajansı'nın (İYA) kurulduğunu ve bahsettiği koordinatörlükler ile birçok personelin bu ajansa devredildiğini söyledi. Bu yapının resmiyete dökülmesinin nedeninin, ihaleler üzerindeki gayriresmi süreçlerin hukuka aykırı olması ve birçok kişinin rahatsızlık duyması olduğunu ifade etti. Ajans kurulduktan sonra İBB iştirakleriyle danışmanlık sözleşmeleri imzalanarak yapının resmiyet kazandığı belirtildi.

İHALE SÜREÇLERİ VE DÖKÜM ALANLARI İDDİALARI

Togay, göreve başladıktan birkaç ay sonra Ertan Yıldız ve Fatih Keleş'in çıkacak ihalelerin önceden kendilerine bildirilmesini istediklerini iddia etti. İhale bilgilerinin, ihalenin türü, yaklaşık maliyeti, daha önce hangi firmanın kazandığı gibi detayları içerecek şekilde önce Whatsapp üzerinden, ardından kapalı zarfla iletilmeye başlandığı belirtildi.

İSTAÇ'ın faaliyet alanlarından biri olan hafriyat ve döküm alanlarının yönetiminde de usulsüzlükler yaşandığını iddia eden Togay, Cebeci bölgesindeki döküm alanlarının Fatih Keleş'in kontrolünde olduğunu ve bu duruma müdahale etme imkanı bulamadığını söyledi. İSTAÇ'ın döküm alanlarını işletmeye başlaması üzerine Keleş ve Murat Gülibrahimoğlu'nun tepki gösterdiği ifade edildi.

ERTAN YILDIZ'IN AÇIKLAMASI

Hakkındaki iddialara ilişkin açıklama yapan Ertan Yıldız ise, çalıştığı süre boyunca hiçbir suça karışmadığını, herhangi bir örgüt hiyerarşisi içinde yer almadığını ve bu yapıyla ilişkilendirilmesinin mümkün olmadığını savundu. Yıldız, yöneticiliğe sahip olduğu özgeçmişi nedeniyle getirildiğini belirtti.

Haber Merkezi