Harbiye'de Eğitim Alan Afgan Askerleri Kaderleriyle Yüz Yüze

Gazeteci Müyesser Yıldız, Kara Harp Okulu'nda eğitim alan Afgan askerler hakkında bilgi verdi. Yıldız, Afgan askerlerden birinin şu anda İstanbul'da dönerci olarak çalıştığını belirtti.

Yayınlanma:
Harbiye'de Eğitim Alan Afgan Askerleri Kaderleriyle Yüz Yüze

Afganistan'dan Türkiye'ye Misafir Öğrenci Olarak Gelen Askerlerin Akıbeti

Ülkemize dost ve müttefik 22 ülkenin misafir öğrencilerinin 1 yıl hazırlık eğitiminin ardından Kara Harp Okulu’nda Harbiyelilerle birlikte 4 yıl boyunca eğitim aldığı belirtildi. Ancak, Taliban'ın haklarında ölüm emri verdiği için dönmek istemedikleri ve kendi kaderleriyle baş başa kaldıkları bildirildi.

Gazeteci Müyesser Yıldız, konuya ilişkin yazısında Afgan askerlerin durumunu ele aldı. Yıldız, 2021'de mezun olanlardan 4'ünün devletin önemli bir kurumuna alındığını ancak diğerlerinin kaderleriyle baş başa kaldığını belirtti.

Yıldız'ın yazısından öne çıkanlar şu şekilde:

2021'de ABD'nin Afganistan'ı Taliban'a teslim etmesi sonrasında Türkiye ile 2003'te imzalanan Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması'nın devam ettirilmediği belirtildi. Bu durum, ülkemize gelmiş olan Afgan öğrencilerin akıbetinin merak konusu olmasına neden oldu.

Anlaşmanın iptali öncesinde yurda gelen Afgan öğrencilerin eğitimlerinin devam ettiği ve peyderpey mezun oldukları ifade edildi.

Ancak, Taliban'ın haklarında ölüm emri verdiği duyulunca Afgan öğrencilerin ülkelerine dönemediği ve Türk Ataşeliği'ne başvurarak Türkiye'ye gelmek istedikleri belirtildi. Ancak, bu talebe henüz bir girişimde bulunulmadığı ifade edildi.

Mezun olan teğmenlerin ülkelerine dönmesi beklenirken, bu durumun gerçekleşmediği ve Türkiye'de kalmak zorunda kaldıkları belirtildi. Bazı öğrencilerin kendi imkanlarıyla başka ülkelere gitmeye çalıştığı ve Türkiye'de kalanların ise sınır dışı edileceği ifade edildi.

Bu öğrenciler arasında, İstanbul'da dönercilik yapan ve garsonluk yapan Afgan askerlerin olduğu belirtildi. Afgan subayların, Türkiye'de yaşamalarına ve vatandaşlığa alınmalarına izin verilmesi gerektiği ifade edilirken, milyonlarca sığınmacıya rağmen birkaç Afgan subayın fazla görüldüğü belirtildi.

Haber Merkezi