Finlandiya, Yeni NATO Üyeliği Sonrası Cumhurbaşkanlık Seçimine Gidiyor

NATO'ya yeni katılan Finlandiya, Pazar günü gerçekleşecek cumhurbaşkanlık seçimi ile 12 yıl sonra ilk kez yeni bir cumhurbaşkanı seçmeye hazırlanıyor. Bu seçim, ülkenin savunma ve dış politikasında önemli bir dönemeç oluşturuyor.

Yayınlanma:
Finlandiya, Yeni NATO Üyeliği Sonrası Cumhurbaşkanlık Seçimine Gidiyor

Avrupa Birliği'nin Rusya ile en uzun sınırına sahip yeni NATO üyesi Finlandiya, önemli bir cumhurbaşkanlık seçimine hazırlanıyor.

Al Jazeera'de yer alan habere göre İskandinav ülkesinde Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlık seçimi ve 11 Şubat'taki muhtemel ikinci tur, altı yıl boyunca iki dönem görev yapan muhafazakar Sauli Niinisto'dan görevi kimin devralacağını belirleyecek.

BAŞKANLIK SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİ?

Finlandiya başbakanı hükümetin yürütme organını yönetiyor, ancak Finlandiya cumhurbaşkanı, anayasanın 58 ve 93. maddelerinde belirtildiği gibi savunma ve dış politikadan doğrudan sorumlu olmaya devam ediyor.

Başkan, ordunun başkomutanıdır ve askeri atamalara karar verme yetkisine sahiptir.

NATO zirvelerine katılan, savaş ve barışı ilan eden başkandır. Başkanlar dış politika yetkileri kapsamında ayrıca Birleşmiş Milletlere hitap eder ve yabancı liderlerle buluşurlar.

Başkan, Finlandiya'nın uluslararası anlaşmalarını onaylamak için yetkili hükümet bakanları ve parlamentoyla birlikte çalışıyor; bu, başkanlık kurumunun yalnızca törensel olmadığı anlamına geliyor.

Görevden ayrılan Niinisto'nun üçüncü dönem için aday olmasına anayasal olarak izin verilmiyor, bu nedenle Finliler 12 yıl aradan sonra ilk yeni cumhurbaşkanını seçmek zorunda. Bunun dış politika ve savunma politikasında büyük bir değişiklik anlamına gelmesi pek mümkün olmasa da, bir sonraki başkanın bazı önemli konulara karar vermesi gerekecek.

Öte yandan Finlandiya, Ukrayna'ya ilişkin tutumu açık ve tutarlı bir şekilde Rusya'nın işgaline karşıydı ve Ukrayna ordusunun önde gelen silah ve eğitim sağlayıcısı oldu.