Faruk Bildirici, Mansur Yavaş'ın Yapay Zekâlı Atatürk Videosunu Eleştirdi: Bu Yolu Açmayın, Atatürk'ü Rahat Bırakın
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın yapay zekayla oluşturulan Atatürk görüntüsünü eleştirdi. Yapay zekayla Atatürk'ü konuşturmanın hem etik olmadığını hem de tehlikeli bir kapı açabileceğini belirtti.
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 23 Nisan mesajında paylaştığı ve yapay zekâ ile üretilmiş Mustafa Kemal Atatürk görüntüsünü eleştirdi. Bildirici, yapay zekâyla Atatürk’e yeni konuşmalar yaptırmanın hem etik olmadığını hem de tehlikeli bir kapı aralayabileceğini söyledi.
Bildirici, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“M. Kemal Atatürk'ü yapay zekâ ile konuşturmak en başta Atatürk'e haksızlık. Hiç kimsenin Atatürk'e günümüz algıları üzerinden bakarak yeni bir görünüm vermek, ona yeni konuşmalar yaptırmak gibi bir imtiyazı, yetkisi olamaz. Yarın başkaları da daha farklı konularda konuşturmaya kalkarsa ne diyeceksiniz? Bu yolu açmayın lütfen... Atatürk'ü rahat bırakın.”
Tepki, Mansur Yavaş’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için yaptığı sosyal medya paylaşımının ardından geldi. Yavaş, paylaşımında “105 yıl önce Ankara’da yanan bağımsızlık meşalesi, bugün hâlâ yolumuzu aydınlatıyor. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!” ifadelerini kullanmış ve yapay zekâyla Atatürk’ün seslendirilerek konuşturulduğu bir video yayınlamıştı.
Haber Merkezi