Ekşi Sözlük’e Yine Erişim Engelleri ve Yönetimin Tepkisi

Popüler Türk internet platformu Ekşi Sözlük, 'milli güvenlik ve kamu düzeni' gerekçesiyle tekrar erişime kapatıldı. Platform, bu duruma karşı çeşitli alan adlarıyla hizmet vermeye çalışsa da engeller devam ediyor.

Yayınlanma:
Ekşi Sözlük’e Yine Erişim Engelleri ve Yönetimin Tepkisi

Ekşi Sözlük, Türkiye'de sık sık hedef gösterilen ve tartışmaların odağında olan bir internet platformudur. EngelliWeb tarafından yapılan açıklamaya göre, Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin 14 Aralık 2023 tarihli ve 2023/13768 sayılı kararıyla, ‘milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması’ gerekçesiyle sözlüğün erişimi engellendi. Bu, Ekşi Sözlük'ün karşılaştığı ilk erişim engeli değil. Daha önce de, benzer gerekçelerle 25 Şubat'ta kapatılmış ve itiraz sonrasında erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak, itirazdan kısa bir süre sonra tekrar kapatıldı.

Yönetimin Çözüm Arayışları

Bu sürekli erişim engellerine karşılık, Ekşi Sözlük yönetimi çeşitli çözüm yolları aradı. Platform, ilk olarak ‘eksisozluk2023.com’ alan adıyla hizmet vermeye başladı, ancak bu site de 13 Mayıs'ta engellendi. Daha sonra açılan ‘http://eksisozluk1923.com’ adlı site de benzer bir kaderi paylaştı ve yine ‘milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması’ gerekçesiyle Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla erişime kapatıldı.

EngelliWeb, son erişim engeliyle ilgili olarak, Ekşi Sözlük'ün en son kullandığı alan adının da aynı gerekçelerle engellendiğini duyurdu. Bu durum, internet özgürlüğü ve ifade hürriyeti konularında Türkiye'deki tartışmaları tekrar gündeme getirdi. Erişim engelleri, platform kullanıcıları ve internet özgürlüğü savunucuları tarafından eleştiriliyor. Ekşi Sözlük yönetimi ise bu engellere karşı mücadelesini sürdürüyor ve kullanıcılarına alternatif yollarla hizmet vermeye çalışıyor.