Ege'deki depremler Türkiye'yi nasıl etkiler?
Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana 400'den fazla deprem meydana geldi. Santorini'de etkinlikler iptal edildi, eğitim durduruldu. AFAD, durumu yakından takip ediyor.

Ege Denizi’nde Sismik Dalgalanmalar Devam Ediyor
Ege Denizi’nde meydana gelen sismik dalgalanmalar bugün de devam ediyor. Yunanistan’a bağlı Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda peş peşe depremler yaşanıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bu deprem fırtınasındaki sarsıntı sayısının 400’ün üzerine çıktığını belirtti. Bölgedeki sarsıntılar hala sürmekte.
Depremlerin Etkisi Hakkındaki Meraklar
Bölgedeki bu depremlerin Türkiye üzerinde ne kadar etkisi olacağı ise sıkça merak edilen bir konu. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, bölge depremlerinin doğal olduğunu ve olağan bir durum olduğunu ifade etti. Ancak normal aktivite dışında bir süreç yaşandığını kaydeden Akgün, elimize ulaşan güncel verilere göre buna ‘deprem fırtınası’ denebilir. Birbirine yakın belirli büyüklüklerdeki peşi sıra olan depremlerden bahsediyoruz.
Tsunami Riski Üzerine Değerlendirmeler
Akgün, tsunami riski hakkında da “Tsunami gelişebilmesi için 6’nın üzerinde bir deprem olması beklenir. 4,5 ve 5 büyüklüğündeki depremler dalga yükseltir ama çok hasar yaratacak boyutta değildir.” değerlendirmesini yaptı. Türkiye açısından durumu ele alan Akgün, Ege Denizi’nde şu an için daha büyük depremlerin öngörülmediğini belirtti. Bölge her zaman 7 civarında depremler üretebilecek potansiyele sahip. Kıyılarımızda meydana gelecek etkiler depremlerin büyüklükleriyle orantılı.
Art Arda Gelen Depremler
AFAD verilerine göre, 10.42 ile 11.26 saatleri arasında 4.2, 4.7 ve 4.8 büyüklüğünde üç deprem kaydedildi. Ege Denizi’nde meydana gelen depremlerin sayısı 400’ü aştı. Sarsıntıların Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda meydana geldiği ve derinliklerinin 5 ila 25 kilometre arasında değiştiği belirtildi. Türkiye kıyılarına en yakın depremin ise 140 kilometre mesafede olduğu kaydedildi.
Santori Adası’nda Tedbirler Alındı
Santorini Adası çevresinde yaşanan sismik hareketlilik nedeniyle adada bulunan bazı etkinlikler ve toplantılar iptal edildi. Bugün kreşlerde ve okullarda eğitime ara verildi.
Sosyal Medyada Yanlış Bilgilere Dikkat
2011-2012 yıllarında aynı bölgede yaşanan benzer yoğun sismik aktivitelerin 14 ay boyunca sürdüğü ve herhangi bir volkanik patlamaya neden olmadığı hatırlatıldı. Gelişmelerin dikkatle takip edildiği ifade edilirken, vatandaşların sosyal medyada yer alan yanlış bilgilere itibar etmemesi gerektiği vurgulandı.
Depremlerin Türkiye’ye Etkisi
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgedeki art arda gerçekleşen depremler hakkında dikkatli olunmasını önerirken, “Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum.” ifadelerini kullandı.