Ege Akersoy'un Tutuklanmasında Suçlama Değişimi

İstanbul'da düzenlenen bir mitingde 'tevhid' bayrağı taşıyan bir kişiye şiddet uygulayan Ege Akersoy tutuklandı. Olayın ardından Akersoy’a polis koruması altındayken tokat atan Oğuzhan Toksun'a herhangi bir yaptırım uygulanmazken, Akersoy ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla tutuklandı.

Yayınlanma:
Ege Akersoy'un Tutuklanmasında Suçlama Değişimi

İstanbul'da gerçekleşen bir mitingde, 'tevhid' bayrağı taşıyan bir kişiye şiddet uygulayan Ege Akersoy isimli genç, olayın ardından tutuklandı. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, olay sırasında Akersoy'a polis koruması altında tokat atan Oğuzhan Toksun adlı şahıs hakkında ise herhangi bir yaptırım uygulanmadı.

Tutuklama Süreci ve Hukuki İşlemler

Akersoy'un gözaltına alındığı Karaköy Polis Merkezi'nde ifadesi alındıktan sonra, Beyoğlu Nöbetçi Savcılığı ilgili dosyayı ‘kasten yaralama’ suçundan açtı. Ancak, sosyal medyada olayın yayılmasının ardından, Akersoy’un ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği’ gerekçesiyle tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi ve mahkemece tutuklama kararı verildi.

Avukatın Görüşleri ve Suçlama Eleştirisi

Ege Akersoy’un avukatı Sevdagül Tunçer, müvekkilinin ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla tutuklanmasını hukuki bulmadığını ifade etti. Tunçer, bu suçun basit ve anında tespit edilebilen bir şey olmadığını, neticeli bir suç olduğunu ve bir süreç gerektirdiğini belirtti. Tunçer konunun bu boyutuna ilişkin ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu bu kadar basit ve anında tespit edilebilen bir şey değildir. Neticeli bir suçtur. Bir eylem ve söylemin neticesinde halkın bir kesimi, diğer kesimine karşı tahrik olur ve kamu güvenliği tehdit edilir. Bu bir süreç gerektirir. Bu suçtan sevk hukuki değildir. Ortada bu suçun maddi unsurları yoktur. Burada gencin ifadesinde ‘Ben vatanını seven biriyim ve şehit haberlerine üzüldüğüm için, kendi değerlerimizi öne çıkarmamız gerekir diye düşündüm" diyor. Belki de Suudi Arabistan’tan’da Atatürk posterlerine karşı bir saldırı olduğu için bayraklı birilerini görünce tepki gösterdi. Zaten genç direkt vurmuyor söz konusu şahıs yaklaşıyor o da kendisine vuracağını düşünüyor ve müdahale ediyor. Yani ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik denebilecek bir durum kesinlikle söz konusu değil’ ifadelerini kullandı.