Dünya Genelinden Milletvekilleri Gazze'de Ateşkes İçin Çağrı Yaptı

Küresel düzeyde 28 ülkeden 384 milletvekili, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması için bir çağrıda bulundu. Türkiye'den 62 milletvekili bu çağrıya destek verirken, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, Gana ve Şili gibi ülkelerden parlamenterler de imzalarıyla destek verdiler.

Yayınlanma:
Dünya Genelinden Milletvekilleri Gazze'de Ateşkes İçin Çağrı Yaptı

Gazze'deki çatışmaların sona erdirilmesi, rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardım girişinin kolaylaştırılması için bir araya gelen dünya genelinden 384 milletvekili, İsrail ve Filistin arasında hemen çok taraflı bir ateşkes çağrısında bulundu. DW Türkçe'nin haberine göre, çağrı metninde şu ifadeler yer aldı: "Dünyanın dört bir yanından milletvekilleri olarak, İsrail ve Filistin'de derhal çok taraflı ateşkes sağlanması, kalan tüm İsrailli ve uluslararası rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye insani yardım girişinin kolaylaştırılması çağrısında bulunmak üzere bir araya geliyoruz. Ayrıca, kendi hükümetlerimizi ve uluslararası toplumu uluslararası hukuka uymaya ve ağır insan hakları ihlalleri için hesap verebilirlik arayışına girmeye çağırıyoruz."

Çağrı metni, ABD'li Müslüman parlamenter İlhan Omar ve Türkiye kökenli Alman milletvekili Sevim Dağdelen tarafından hazırlandı. Dağdelen'in ofisinden yapılan açıklamada, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'daki parlamenterlerden çağrıya destek istendiği belirtildi.

Milletvekilleri Barış İçin Güçlerini Birleştiriyor

Almanya'da Sol Parti'den ayrılarak yeni bir sol partiye katılan Sevim Dağdelen, çağrının parti sınırlarını aşan bir girişim olduğunu vurgulayarak, "Bu kadar çok milletvekilinin güçlerini birleştirmesi barış ve şiddetin sona ermesi adına güçlü bir işarettir. İhtiyaç duyulan şey şiddetin sona ermesi ve insani felakete son verilmesidir" dedi.

Almanya'dan SPD'li politikacılar Ralf Stegner ve Nina Scheer de çağrıyı imzalarken, İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn ile ABD ve birçok AB ülkesinden de bildiriye destek geldi.

Türkiye'den de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM) 62 milletvekili çağrıya imza koyarken, Kıbrıs Cumhuriyeti milletvekili Niyazi Kızılyürek de çağrıya destek veren siyasetçiler arasında yer aldı.