Depremzedelere Konteyner Verilmeden Yıkım Başladı

Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Başkavak Mahallesi, 6 Şubat'taki büyük depremin ardından yıkım sürecine girmiş bulunuyor. Mahalle sakinleri, yetersiz konteyner ve hayvan çadırları nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşadıklarını belirtiyor.

Yayınlanma:
Depremzedelere Konteyner Verilmeden Yıkım Başladı

Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Başkavak Mahallesi, 6 Şubat'ta meydana gelen şiddetli depremlerin ardından büyük bir yıkıma uğradı. Depremden ağır hasar gören mahalledeki 45 binanın yıkımına başlandı. Ancak mahalle sakinleri, kendilerine yeterince konteyner ve hayvan çadırı sağlanmadığını belirterek yetkililere tepkilerini dile getiriyorlar.

Yıkımın Boyutları

Başkavak Mahallesi Muhtarı Kamil Kisiloğlu, mahallesindeki durumu şu sözlerle özetliyor: "Mahallemizde toplam 50 hane bulunuyor. Bunlardan sadece 6-7'si yıkılmayacak, geri kalan tüm evler yıkılacak. Yani, yıkım oranımız yüzde 90'ın üzerinde. Yıkımlar bu kadar fazla olmasaydı, insanlar birbirlerine evlerinde ya da depolarında yardımcı olabilirdi. Fakat şu an ne eşyalarını ne de hayvanlarını barındırabilecekleri bir yerleri kalmadı. Bu durum büyük bir mağduriyete yol açıyor."

Mahalle sakinlerinden Hayati Ercan da yaşananlara tepkisini şöyle dile getiriyor: "Ne yazık ki konteyner ya da çadır temin edemedik. Durumumuz Suriyelilerin veya Afganların durumuna mı dönüşecek? Ne altyapımız var ne de üstyapımız. Sularımız kesildi. Yetkililer gelip her şeyi darmadağın ettiler. Biz de mi başka bir ülkeye göç etmek zorunda kalacağız? Bu durum insafsızlık. Valiye CİMER üzerinden şikayet dilekçesi yazacağız. Valinin kararı bu. 'Ben yıktım, yıktım, yıktım' diyor ve yıkmakla övünüyor. Önce yapın, sonra yıkın. Vatandaş nereye gidecek?"

Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ ise şunları söyledi:

"İlçemize bağlı 65 mahallemizin en az 20 mahallesinde 6 Şubat depremlerinde büyük hasar oluştu. Bu hasarın başında gelen yerlerde Başkavak başta geliyor. Evet, geçen ilçe başkanlarımız muhtarlarımızla beraber Valiliğe gitti. Sayın Valimize dedik ki; 'devletin almış olduğu karar, can önemlidir, içinde kimse ölmeden bunları yıkalım' dedik. Biz de dedik ki kendilerine, 'Sayın Valim kış geldi, burada bir zorluk var, hiç kimsenin burada ne evlerini koyacak ne de yatacak yerleri var'. 3 ay ertelenmesini istedik. Sayın Valim de 'yarın bir gün deprem olursa bu sıkıntı olur, yıkacağız' dedi. Tamam, biz kabul ettik ama şöyle, dedi ki 'eğer aracın girmediği yerlerde yıkım olmayacak, konteyner gelmeden kimsenin evi boşaltılmayacak' dedi. 'Hayvan çadırları olmadan yıkım olmayacak' dedi ama geldik, yerinde gördük, yıkım ekibi gerçekten buraya elamanlarını koyup, böyle talimat geldi. Yine söylüyoruz, yarın kar yağacak, vatandaşlarımız zorda. En azında bir haziran ayına kadar ertelenmesini istiyoruz."

Bu sözler, Başkavak Mahallesi sakinlerinin yaşadığı zorlukları ve mağduriyeti gözler önüne seriyor. Depremin ardından yıkılan binalar ve yetersiz yardım malzemeleri, onları zor bir duruma sokmuş durumda. Mahalle sakinleri, yetkililerden daha fazla destek ve yardım bekliyorlar.