Çorlu tren katliamının 6. yılı: Asıl sorumlular hâlâ yargı önüne çıkarılmadı

Çorlu tren katliamının üzerinden 6 yıl geçti. Davada Ulaştırma Bakanlığı ile TCDD üst düzey yönetimi ve sorumlu kamu personelleri yargılanmadı, ancak karar duruşmasında 4 sanık tutuklandı.

Yayınlanma:
Çorlu tren katliamının 6. yılı: Asıl sorumlular hâlâ yargı önüne çıkarılmadı

Çorlu Katliamı: 6 Yıl Sonra Adalet Yerini Buldu

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 6 yıl geçti. 25 Nisan’da Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında 4 sanık tutuklandı.

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında kaza sırasında TCDD Bölge Müdürü olan Nihat Aslan 15, Bölge Bakım Müdürü olan Mümin Karasu 17,5, Bölge Müdür Yardımcısı Levent Meriçli 9 yıl 2 ay ve Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

6 Yıl İçinde Neler Yaşandı

Bilirkişi tanıdıktı: 22 Temmuz 2004’te Sakarya’nın Pamukova ilçesinde meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasını aklayan bilirkişi Mustafa Karaşahin, Çorlu Katliamı’nın bilirkişi olarak atandı. Karaşahin, 2012-2014 yılları arasında Çorlu faciasının meydana geldiği Trakya Demiryolu Hattı Yenileme Projesi’nde danışmanlık hizmeti de verdi.

Üst düzey sorumlular hiç yargılanmadı: Kazanın ardından Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonrası hazırlanan iddianamede Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TCDD’nin üst düzey yöneticilerine yer verilmedi. Ailelerin mücadelesi sonucu 9 kişi daha yargılamaya dahil edildi.

Katliam göz göre göre geldi: Kaza öncesinde gerekli bakım işlemleri yapılmadı, bekçi sayısı yetersizdi ve trene fazla sayıda yolcu alındı. Kazanın göz göre göre geldiği ortaya çıktı.

AYM başvuruyu reddetti: Anayasa Mahkemesi, yetkililerin yargılanması talebini reddetti ve iç hukuk yollarının tüketilmediğini belirtti.

Tek bir tutuklu sanık vardı: Yargılama sürecinde sadece bir sanık tutuklandı ve suç niteliği bilinçli taksirle sınırlı kaldı.

Üst düzey yönetici ödüllendirildi: Katliamın yaşandığı dönemde TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü olan Veysi Kurt, faciadan sonra kurumun başına atandı. Ancak Kurt, sanık sandalyesine hiç oturmadan görevden alındı.

Haber Merkezi