Çin'de 6,2 büyüklüğünde deprem: 118 kişi hayatını kaybetti

Çin'de Cişişan Baoan Donşiang ve Salar Özerk İlçesi merkezli 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gansu eyaletinde 100, komşu Çinghay eyaletinde 11 kişi yaşamını yitirdi.

Yayınlanma:
Çin'de 6,2 büyüklüğünde deprem: 118 kişi hayatını kaybetti

Çin'de dün gece yarısı, Cişişan Baoan Donşiang ve Salar Özerk İlçesi merkezli 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Xinhua ajansının haberine göre, Gansu eyaletinde 100, komşu Çinghay eyaletinde 11 kişi yaşamını yitirdi. Bu iki eyaletin sınırına yakın bölgede gerçekleşen depremde, Gansu'da 96, Çinghay'da ise 124 kişi yaralandı. Deprem, ayrıca çevre yerleşimlerde su ve elektrik şebekeleri, ulaşım altyapısı ve iletişim ağlarında ciddi zararlara neden oldu.

Kurtarma Çalışmaları ve Devlet Müdahalesi

Kurtarma çalışmalarına hızlı bir şekilde başlandı. Yerel itfaiye ve afet birimlerinden oluşan 580 kişilik bir ekip, deprem bölgesine sevk edildi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, arama ve kurtarma faaliyetlerinin acilen yürütülmesi talimatını verdi ve depremden etkilenen vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi. Görgü tanıkları, bölgedeki evlerin, yolların ve altyapının ciddi zarar gördüğünü, birçok köyde elektrik ve su kesintileri yaşandığını bildirdi.

Yerel meteoroloji birimleri, bölgede hava sıcaklığının bugün eksi 10 dereceye kadar düşeceğini tahmin ediyor. Bu durum, kurtarma çalışmalarını daha da zorlaştırabilir.

Deprem Bölgesi ve Geçmişteki Felaketler

Himalaya Dağları'nın uzantısında yer alan bu geniş fay hattı, Çin'de büyük depremlerin sık yaşandığı bölgelerden biri. Bölgenin güneyindeki Sıçuan eyaletinde, Eylül 2022'de 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve en az 93 kişi hayatını kaybetmişti. Aynı eyalette 2008 yılında 7.9 büyüklüğündeki bir deprem büyük bir yıkıma neden olmuş ve yaklaşık 90 bin insan yaşamını yitirmişti. Bu tarihi felaketler, bölgenin ne kadar riskli olduğunu gözler önüne seriyor.