Bolu Grand Kartal Otel yangınında ihmal: Izgara termostatı arızalıydı

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangınında 78 kişi hayatını kaybetti. Güvenlik kamerası görüntüleri, yangının kahvaltılık kızartma cihazından kaynaklandığını gösterdi. Termostatı arızalı cihazın aşırı ısınarak yangına yol açtığı belirlendi. Soruşturma kapsamında 28 şüpheli tutuklandı, 9'u tahliye edildi.

Yayınlanma:
Bolu Grand Kartal Otel yangınında ihmal: Izgara termostatı arızalıydı
Bolu'daki Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği yangının ilk anlarına ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Soruşturma sonucunda, yangının kahvaltılık kızartmalar için açık bırakılan ve termostatı arızalı olan 'grill plate' cihazından kaynaklandığı belirlendi.

SORUŞTURMA SÜRECİ VE TUTUKLAMALAR

Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında 41 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan 28'i tutuklanırken, daha sonra 9'u serbest bırakıldı. Otel sahibi Halit Ergül, eşi Emine Murtezaoğlu Ergül, kızları Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu, otelin genel müdürü Emir Aras, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İtfaiye Müdürü Kenan Coşkun ve Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener'in de aralarında bulunduğu 19 kişinin tutukluluk hali devam ediyor.

BİLİRKİŞİ RAPORU VE İHMALLER

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan 189 sayfalık bilirkişi raporunda, yangının otelin 4. katındaki restoranda bulunan 'show' kısmındaki 'grill plate' cihazından çıktığı belirtildi. Raporda, "Grill sehpası içindeki solvent içeren endüstriyel yağlı yüzey temizleme malzemesi, akan yağlardan dolayı erimiştir. Bu erime, malzemenin yağla karışarak zeminde akmasına neden olmuştur. Çöp bidonuna ulaşan bu karışım, bidonu da yakmıştır. Artan gaz miktarı davlumbaz kapasitesini aştığından, duman restorana yayılmıştır. LPG hortumunun sızdırmazlık tabakasının erimesiyle de alevler hızla büyümüş ve yangın kontrolden çıkmıştır," ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca, yangın bölgesinde gerekli önlemlerin alınmadığı ve yangın söndürme sistemlerinin bulunmadığı vurgulandı. Davlumbazda otomatik söndürme sistemi olmadığı, tavanda duman/sıcaklık sensörü bulunmadığı, restoranda otomatik söndürme tesisatı (sprinkler) ve algılayıcı olmadığı belirtildi. Show alanında yangın tüpünün görünürde olmadığı ve sadece iç kısımda bir adet tüp bulunduğu ifade edildi.

Yangına neden olan 'grill plate' cihazının termostatının bozuk olduğu da raporda yer aldı. "Plate üzerindeki termostat, set edilen değere ulaşıldığında devreye girmemiş ve cihaz, kontrolsüz bir şekilde ısınmaya devam etmiştir," denildi.

Yangının ilk anlarına ait güvenlik kamerası görüntülerinde, 'grill plate' cihazının alev alması, dumanların restoranı sarması ve personelin panik içinde kaçışması yer alıyor.

Haber Merkezi