Boğaziçi Mezuniyetinde Pankart Açan Öğrencinin Yüksek Lisansı İptal, Okula Girişi Yasaklandı

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyetinde pankart açan Berat Kaşkaloğlu'nun üniversiteye girişi yasaklandı ve yüksek lisans başvurusu kabul edilmedi. Kaşkaloğlu, mezun kartının "tören düzenini bozmaktan" iptal edildiğini, yüksek lisans başvurusunun ise bölüm kabulüne rağmen enstitü tarafından reddedildiğini belirtti.

Yayınlanma:
Boğaziçi Mezuniyetinde Pankart Açan Öğrencinin Yüksek Lisansı İptal, Okula Girişi Yasaklandı

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyetinde “Kayyımlar gidecek biz kalacağız” pankartı açan öğrenci Berat Kaşkaloğlu’nun üniversiteye girişi yasaklandı ve yüksek lisans kabulü iptal edildi. Kaşkaloğlu, “Mezun kartı iptalimde ‘Tören düzenini bozmaktan iptal ediyoruz’ dediler. Yüksek lisansa alınmamam da kontenjan dolması nedeniyle değil. Bizim bölümün 20 kişilik kontenjanı var, 17 kişi almışlar. Bölüm beni kabul etmesine rağmen enstitü beni listeden çıkarmış” diye konuştu. 

Boğaziçi Üniversitesi'nde rektörünün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenciler ve öğretim görevlileri, "kayyım" eleştirisi yaptıkları Rektör Prof. Dr. Naci İnci'ye yönelik protestolarını sürdürüyorlar. Kimya Mühendisliği Bölümü mezuniyet töreninde “Kayyımlar gidecek biz kalacağız” ifadelerinin yer aldığı pankartını açması üzerine öğrenci Berat Kaşkaloğlu’nun üniversite yönetimi tarafından ‘tören düzenini bozduğu’ gerekçesiyle mezun kartı iptal edildi. Ayrıca Kaşkaloğlu’nun yüksek lisans başvurusu Bölüm Kurulu tarafından kabul edilmesine rağmen yüksek lisans enstitüsü tarafından iptal edildi.

Kaşkaloğlu, yüksek lisans kabulünün iptal edilemesi ve okula girişinin engellenmesi hakkında ’e şöyle konuştu:

“Ben pankartımı açtıktan sonra fakülte dekanı benim LinkedIn hesabıma baktı. Ben ondan sonra zaten şüphelenmeye başladım bir şey olacağına dair. Sonra da benim mezun kartımı iptal ettiler. Mezun kartı iptalimde ‘Tören düzenini bozmaktan iptal ediyoruz’ dediler. Ardından master başvuru sonuçları açıklanacaktı. Burada da bir hamle yapmalarını bekliyordum”

Lisans öğrencisiyken uluslararası bir dergide makalesinin yayınlanmasına rağmen kabul edilmemesine dikkat çeken Kaşkaloğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Benim daha yeni uluslararası bir dergide makalem yayınlandı. Lisansla da makale yayınlamak aslında bizim bölümlerde çok olan bir şey değil. Bir tık akademik olarak havalı bir şeydi. Sınavlardan en iyi notlardan birisini aldım.

Sonrasında mülakata girdim. Hocaların söylediğine göre benim girmem kesin gibiydi. Bölüm toplantısından da geçti. İşte bana en son bölüm ‘Biz seni kesin aldık ve yazıyı gönderdik’ dedi. Ama yine de ‘Gönderilen listede sen varsın zaten. Ama enstitü bir şeyler yapabilir’ diye uyardı Onun da kulağına bir şey gelmiş çünkü.

Yani bölümün gönderdiği liste duruyor. Ben onların belgelerini alacağım. Eğitim hakkım engelleniyor diye dava açacağım.”

Bölüm kontenjanının dolmamasına rağmen listeye alınmamasına tepki gösteren Kaşkaloğlu, şöyle dedi:

“Açıklanan listede yoktum. Bizim bölümün 20 kontenjanı var. 17 kişi almışlar. Kontenjan dolması da değil durum. Direkt listeden beni çıkarmışlar. Bölüm kabul ettiği zaman başka bir akademik mercii karar alamıyor.

Hem dava açacağım hem de aslında başka türlü nasıl mücadele edilebilir onları düşünmeye çalışacağız. Bu sonuçta değil sadece bana olan bir şey değil, bir sürü insanın hakkı yendi.”

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi tarafından görevden uzaklaştırılan Prof. Dr. Cem Say, Kaşkaloğlu'nun yüksek lisans programı kabulünün iptal edilmesine tepki gösterdi.

Say paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü diploma töreninde sıra arkadaşları ve misafirlerin büyük alkışını alan mezunumuz, Bölüm Kurulu tarafından yüksek lisans programına kabul edildiği halde konumlarına malum şekilde getirilmiş birtakım şahıslar tarafından veto edilmiş.

Üniversitenin Sosyoloji Bölümü mezuniyet töreninde CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesini protesto eden Doruk Dörücü, diplomasını yırtmıştı. Dörücü eyleminin ardından sabah ev baskınıyla gözaltına alınmış ve çıkarıldığı Sulh Ceza Hâkimliği’nce adli kontrol ile serbest bırakılmıştı.

Haber Merkezi