Bahçeli'den Sert Mesaj: 'Şeyh Said' Yorumları ve Cumhur İttifakı'nın Geleceği

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Ankara İl Başkanları Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, özellikle muhalefeti eleştiren Bahçeli, CHP, İP ve DEM Parti'nin demokrasiye ve Türkiye'ye zarar verdiğini belirtti. Bahçeli, bu partilerin demokratik bir utanç olduğunu ve siyasete zarar verdiğini iddia etti. Ayrıca, CHP'yi bir güvenlik sorunu ve DEM Parti'yi bir güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi.

Yayınlanma:
Bahçeli'den Sert Mesaj: 'Şeyh Said' Yorumları ve Cumhur İttifakı'nın Geleceği

Bahçeli, yerel seçimlerle ilgili olarak, Cumhur İttifakı'nın 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerindeki başarılarına vurgu yaptı. 31 Mart'taki seçimlerin önemini belirterek, AKP ile olan ittifaklarının Türk ve Türkiye odaklı olduğunu dile getirdi. Bahçeli, futbol ve sosyal medya üzerinden fenomenlerin etkilerine dair eleştirilerde de bulundu. Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) süreç yönetimini eleştirdi ve hakemlere yapılan saldırıları kınadı.

Şeyh Said İsimli Cadde Tartışmalarına Katılım

Diyarbakır'da bir caddeye 'Şeyh Said' isminin verilmesiyle başlayan tartışmalara katılan Bahçeli, Şeyh Said için sert ifadeler kullandı. Onu bir vatan haini ve terörist başı olarak nitelendirdi ve onu övenlerle aynı çukurda olduklarını iddia etti. Bahçeli, 2014 yılında Diyarbakır'da bir bulvara Şeyh Said isminin verilmesini de sert bir şekilde eleştirdi ve bunu Diyarbakırlılar için bir hakaret olarak gördüğünü ifade etti.

Bahçeli konuşmasında,

"Türkçe’miz şerefimiz, anamızın ak sütü, varlığımızın sancağı, geleceğimizin güvencesi, bekamızın canevidir. Bununla eşzamanlı olarak bir isyan elebaşının adeta bir kahraman olarak tanım ve telaffuzu sabır taşımızı çatlatmıştır. Tarih ve milletin huzurunda söylüyorum; Hınıslı Said bir vatan hainidir, yaşadığı dönemin terörist başıdır, katildir, canidir, emperyalizmin uşağıdır. Piran’da askerlerimize saldıran, halkı isyana teşvik eden, Genç, Palu, Elazığ, Silvan, Lice, Varto işgaline kalkışıp Diyarbakır’ı ele geçirmek için saldırı düzenleyen, eğer bu işgal başarılı olsaydı İngiltere’den sözde Kürdistan için destek isteyeceğini itiraf eden bir soysuza kim övgü yağdırıyorsa onunla aynı çukurdadır. Onlara dikkat ediniz, kalpleri milletle çarpmaz, gözleri milletle yaşarmaz, göğüsleri milletle kabarmaz. 2014 yılında Şeyh Said isminin Diyarbakır’da bir bulvara verilmesi, en başta Diyarbakırlı kardeşlerime ağır bir hakaret ve saygısızlıktır. Çünkü teröristlerin geçim kapısı Türk ve Kürt düşmanlığıdır. Bunlar kan içen vampirlerdir. Şeyh Said silahlı ayaklanmasında askerlerimiz, yöre insanımız şehit olmuş ve yaralanmış, gasp, yağma ve hırsızlıklarla genel asayiş bozulmuştu. Allah’a çok şükür kahraman Türk askeri ayaklanmayı bastırmış ve ayaklanan teröristlerin başını ezmiş; Şark İstiklal Mahkemesi’nde yargılanan 80 sanıktan 48’i 1925 yılının 28 Haziranı 29 Hazirana bağlayan gecesinde darağacına çıkarılmıştır." dedi.

Genel Değerlendirme

Bahçeli'nin bu konuşması, Türk siyasetindeki gerginliğin ve kutuplaşmanın bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Muhalefete yönelik sert eleştirileri ve yerel seçimlere dair değerlendirmeleri, partisinin stratejik yaklaşımını ve önümüzdeki döneme dair planlarını gösteriyor. Bahçeli'nin Şeyh Said konusundaki tutumu ise, tarihi ve kültürel konuların siyasi tartışmalarda ne kadar önemli bir yer tuttuğunun bir göstergesi olarak öne çıkıyor.