Antalya'da Balıkçı Barınağı Davası Sanıkları Beraat Etti

Antalya Balıkçı Barınağı'ndaki eksikliklerin giderilmemesi üzerine Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas ve üyeleri H.A. ile K.Ç.D. hakkında dava açıldı. Barınaktaki sorunların çözümsüzlüğü, kooperatif yetkililerini mahkemeyle karşı karşıya getirdi.

Yayınlanma:
Antalya'da Balıkçı Barınağı Davası Sanıkları Beraat Etti

Antalya Balıkçı Barınağı'ndaki eksikliklerin giderilmemesi nedeniyle yargılanan Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas ile üyeler H.A. ve K.Ç.D., mahkeme tarafından beraat etti. Gerekçe olarak, isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığı belirtildi.

2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde, S.S. Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi'nde 15 maddelik bir eksiklik listesi tespit edilmişti. Bu eksikliklerin giderilmesi için 60 gün süre tanınmış, ancak bu süre zarfında tüm eksiklikler tamamlanamamıştı. Kooperatif yönetimi ek süre talebinde bulunsa da, bazı eksikliklerin devam ettiği belirlenmişti. İl Tarım Müdürlüğü, özellikle 1, 4, 12 ve 15'inci maddelerde hala eksiklikler olduğunu rapor etmiş ve bunun üzerine yönetim kurulu üyeleri Cemal Talas, H.A. ve K.Ç.D. hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. İddianamede, sanıkların bakanlık talimatlarına uymadığı ve Kooperatifler Kanunu'na aykırı hareket ettiği iddia edilmişti.

YARGILAMA SÜRECİ

Antalya 30'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanıklar, suçlamaları reddetti. Kooperatif Başkanı Cemal Talas, eksikliklerin büyük bir bölümünün önceki yönetim dönemine ait olduğunu, bazı belgelerin teslim edildiğini, bazı eksikliklerin ise mahkemeye intikal eden süreçler nedeniyle tamamlanamadığını savundu. Ayrıca, bakanlığın bazı taleplerinin hukuki dayanağının kendilerine net olarak bildirilmediğini ifade etti. Mahkeme heyeti, beşinci duruşmada, suçun yasal unsurlarının oluşmadığına karar vererek tüm sanıkların beraatine hükmetti.

AVUKAT VE BAŞKANIN AÇIKLAMALARI

Avukat Volkan Yavuzlar, sürecin 1,5 yıl önce başladığını belirterek, "Bu yaşananlar, özellikle kayyım atanmasına sebebiyet verebilecek olaylardan biriydi. Müvekkillerimize ya ifası mümkün olmayan ya da yerine getirilmesi çok zor olan bazı görevler verilmişti. Bu görevler yerine getirilmediği takdirde haklarında suç duyurusunda bulunulacağı belirtilmişti. 15 maddelik talep listesi vardı. Bunların 11'i yerine getirildi, ancak 4 madde hem hukuken hem de fiilen uygulanabilir değildi. Bakanlık da bu 4 madde üzerinden suç duyurusunda bulundu. Bugün itibarıyla bu suçlamalara ilişkin beraat kararı almış bulunuyoruz" dedi.

Cemal Talas ise, 4 maddede yaşanan sorunlara dikkat çekerek, "4 maddenin tamamından beraat ettik. Bu beraat kararları, artık barınağın başında kayyımın kalması için hiçbir sebep kalmadığını gösteriyor. Bu nedenle barınağın en kısa sürede tekrar balıkçılara teslim edilmesini bekliyoruz. İki kooperatif arasında protokol yapılması gerekiyordu. Biz bu protokolü hazırladık, fakat mali hükümler kısmında ortak hesap açılması gerekiyordu. Bakanlığa birçok kez yazılı başvuruda bulunduk, yol göstermelerini talep ettik ama net bir yönlendirme yapılmadı. Buna rağmen protokolü hazırladık ve son aşamada ortak hesap açılmadığı gerekçesiyle suçlandık. Mahkeme, bu konuda suç unsuru oluşmadığına hükmetti ve beraat kararı verdi" şeklinde konuştu.

Talas, barınakta toplanan gelirlerin yüzde 10'unun hazineye aktarılmasının istendiğini de belirterek, "Ancak bugüne kadar bize bu konuda herhangi bir tahakkuk çıkmadı. Ayrıca 2020 yılında bu irat payının kaldırıldığına dair resmi belgeleri mahkemeye sunduk. Bu nedenle, burada da sorumluluğumuz bulunmadığı kabul edildi ve beraat kararı verildi. Tüm bu süreçte yaşananlar, aslında bizim suçsuz olduğumuzu baştan beri gösteriyordu. Mahkemenin verdiği bu karar da bunu net bir şekilde ortaya koydu. Şimdi artık kayyumun bir an önce görevi bırakmasını ve barınağın yeniden kooperatifimize, yani balıkçılara teslim edilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi