Almanya'da 670 Mahkûma Noel Affı: Bazıları Erken Tahliyeyi Reddetti

Almanya'da, yıl başında sona erecek cezaları olan 670 mahkûm, "Noel affı" kapsamında erken tahliye edildi. Bu yılki tahliye sayısı, geçen yıla göre düşük. Tahliye edilenler arasında Baden-Württemberg öne çıktı, ancak bazı mahkûmlar tahliyeyi reddetti. "Noel affı", uzun yıllık hapis cezası almayan ve olumsuz davranış sergilemeyen hükümlüler için uygulandı ve şiddet veya cinsel suç işleyenler bu aftan yararlanamadı.

Yayınlanma:
Almanya'da 670 Mahkûma Noel Affı: Bazıları Erken Tahliyeyi Reddetti

Almanya'da Noel bayramı öncesinde, cezaları yıl başında sona erecek olan 670 mahkûm, "Noel affı" kapsamında cezaevlerinden tahliye edildi. Alman Haber Ajansı'nın (dpa) eyalet adalet bakanlıklarından aldığı bilgilere göre, bu yıl bu uygulamadan yararlanan hükümlü sayısı geçen yıla göre daha düşük. 2022'de Noel öncesinde bin mahkûm tahliye edilmişti.

Eyaletlere Göre Farklı Uygulamalar

DW'nin aktardığına göre, bu yıl erken tahliye edilen hükümlüler arasında Baden-Württemberg eyaleti öne çıkıyor. Burada Kasım ortasında 200'e yakın mahkûm serbest bırakıldı. En az tahliye ise 19 hükümlü ile Saksonya eyaletinde gerçekleşti. Bavyera eyaleti, "Noel affı" uygulamasını bu yıl da yapmadı, Thüringen ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletleri ise ilgili istatistikleri henüz açıklamadı.

Tahliye Teklifini Reddeden Mahkûmlar ve Koşullar

İlginç bir şekilde, erken tahliye teklifini kabul etmeyen hükümlüler de oldu. Aşağı Saksonya eyaletinde dört mahkûm, Noel'i cezaevinde geçirmeyi tercih ederek tahliyeyi reddetti. Baden-Württemberg Adalet Bakanı Marion Gentges, "Noel affı" uygulamasının hükümlülerin topluma adapta olmalarını kolaylaştırmak amacıyla yapıldığını ifade etti. Hessen Eyaleti Adalet Bakanı Roman Poseck, bu uygulamanın hükümlülere Noel tatili nedeniyle ulaşamayacakları yardım ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanma ve yetkililerle görüşme fırsatı tanıdığını belirtti.

"Noel affı" koşulları ise oldukça sıkı. Uzun yıllar hapis cezası almayan ve cezaevinde kaldıkları süreçte olumsuz tavır sergilemeyen hükümlüler, affın kapsamına alınıyor. Şiddet veya cinsel suç işleyenler bu af kapsamına dahil edilmiyor. Erken tahliye edilenlerin çoğunluğunu hırsızlık, hakaret, uyuşturucu kullanımı veya ticareti gibi suçlardan hüküm giyenler oluşturuyor.