Akdamar Adası tavşan istilası tehlikesi altında
Akdamar Adası'ndaki tavşan popülasyonu artarak tarihi yapıya ve badem ağaçlarına zarar veriyor. Uzmanlar, ada çevresinin çabuk çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

AKDAMAR ADASI’NDA TAVŞAN POPÜLASYONU HIZLA ARTIYOR
Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'na, turist çekmek amacıyla bırakılan tavşanların sayısı hızla artıyor. Van Gölü Aktivistleri Derneği Kurucu Başkanı Dr. Erdoğan Özel, tavşanların adada tarihi yapının altını boşalttığını ve badem ağaçlarının köklerini yeyerek kuruttuğunu belirtti. Tavşanlar, adaya ve tarihi kiliseye zarar vermekte ve çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır.
TAVŞANLARIN ZARARLARI GÖZLEMLENİYOR
Akdamar Adası'na bırakılan tavşanlar hızla üreyerek sayılarını artırmıştır. Tavşanların açtığı oyuklar ağaçlar ve bitki örtüsüne zarar verirken, adanın ve kilisenin yapısına da zarar vermeye başlamışlardır. 2015 yılında yapılan çalışmalarla tavşanlar kontrol altına alınmaya çalışılmış olsa da sayıları hızla artmıştır.
UZMANLARDAN UYARI
Dr. Özel, tavşanların doğum oranlarının diğer hayvanlara göre fazla olduğunu vurgulayarak, kontrolsüz bir şekilde artış gösteren tavşanların adanın geleceğini tehdit ettiğini belirtmiştir. Tavşanların çoğalması durumunda adanın turizm potansiyeli ve tarihi değerleri ciddi şekilde zarar görecektir. Yetkililerin acil çözüm bulması gerekmektedir.