AİHM, 1000 Bylock başvurusunu Ankara'ya iletti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1000 kişinin ByLock dava başvurusunu Türk hükümetine savunmalarını sunmaları için tebliğ etti.

Yayınlanma:
AİHM, 1000 Bylock başvurusunu Ankara'ya iletti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ByLock Davalarıyla İlgili Dava Başvurularını Ankara'ya Tebliğ Etti

Merkezi Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ByLock kullanımı sebebiyle terör örgütü üyeliği suçundan yargılanıp cezalandırılan bin kişinin daha dava başvurusunu Ankara'ya beş dosya halinde görüş amacıyla tebliğ ettiğini açıkladı.

AİHM'e yapılan başvurular, hak ihlali temelinde Ankara'ya karşı dava açmak için gerçekleştirilmişti. Mahkeme, geçtiğimiz Aralık ayında da iki bin başvuruyu tebliğ etmişti ve şu anda 8 binden fazla ByLock dosyası gündemde bulunuyor.

2019-2023 yılları arasındaki dava başvuruları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6'ncı ve kanunsuz ceza olamayacağını düzenleyen 7'nci maddelerinin ihlal edildiği iddialarını içeriyor.

Yüksel Yalçınkaya Davasındaki Önemli Karar

AİHM, ByLock kullanımına ilişkin davalarla ilgili pilot kararını (Yüksel Yalçınkaya davası) 26 Eylül 2023 tarihinde açıkladı. Yüksel Yalçınkaya'nın ByLock kullanımı sebebiyle aldığı ceza sonrası yapılan değerlendirme sonucunda, AİHM 6, 7 ve 11'inci maddelerin ihlal edildiğine hükmetti.

Eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya, ByLock kullanımı suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. AİHM, Yalçınkaya'nın yargılanmasının adil olmadığı ve yeterince gerekçelendirilmediği sonucuna varmıştı.

Pilot dava kararında, ByLock yargılamalarında yasaların keyfi şekilde yorumlandığı ve bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu vurgulandı.

Haber Merkezi