Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı: Metan Gazı Zehirlemez, Boğar; Tanı Zor

Sınır ötesi operasyonda askerlerin metan gazı nedeniyle şehit olması, metan gazı konusunu gündeme getirdi. Adli Tıp Uzmanı Ahmet Hilal, metan gazının zehirlenmeye yol açmadığını, oksijen yetersizliğinden kaynaklı boğulmaya neden olduğunu belirtti. Tanının zorluğuna dikkat çekti.

Yayınlanma:
Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı: Metan Gazı Zehirlemez, Boğar; Tanı Zor

Sınır ötesi operasyonda hayatını kaybeden bir askeri arama çalışmaları sırasında metan gazı sebebiyle 12 askerin şehit düşmesi, metan gazıyla ilgili tartışmaları alevlendirdi. Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Ahmet Hilal, metan gazının zehirlenmeye yol açmadığını vurgulayarak, "Metan gazı, kapalı alanlarda oksijenin yerini alarak asfiksiye (boğulmaya) neden olur. Zehirlenmeye yol açmaz. Ölüm, dokulardaki oksijen eksikliğinden kaynaklandığı için otopsilerde spesifik olmayan değişiklikler görülür. Bu nedenle tanı koymak oldukça güçtür," şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 2022 yılında şehit olan bir üsteğmenin naaşını arama çalışmaları esnasında, bir mağarada arama yapılırken 19 askerin metan gazına maruz kaldığını ve hastaneye kaldırılan askerlerden 5'inin 6 Temmuz'da şehit olduğunu açıklamıştı. MSB'nin 7 Temmuz tarihli duyurusuna göre, şehit sayısı 12'ye yükseldi.

Şehitlerin ardından 'e konuşan Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, şu açıklamalarda bulundu:

"Renksiz, kokusuz ve yanıcı bir gaz olan metan, kapalı ortamlarda oksijenin yerini alarak boğulmaya (asfiksi) sebep olur. Zehirlenmeye neden olmaz. Genellikle kazalar neticesinde ölümler meydana gelir."

NASIL BİR SÜREÇ ÖLÜME GÖTÜRÜYOR?

Ölümün gerçekleşme mekanizması hakkında bilgi veren Hilal, "Havadaki oranına bağlı olarak, ortamdaki oksijenin yerini alması sonucu oksijen yetersizliği belirtileri baş gösterir: baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, bilinç kaybı ve nihayetinde kalp durması. Ölümün gerçekleşme hızı, oksijen miktarındaki azalmayla doğru orantılıdır. Oksijen seviyesi çok düşükse, ölüm çok kısa sürede (dakikalar içinde) meydana gelebilir," dedi.

OTOPside TESPİTİ ZOR

Hilal, "Ölüm, dokulardaki oksijenin yokluğuna bağlı olduğundan, otopsilerde spesifik olmayan değişiklikler görülür. Bu nedenle tanı koymak oldukça zordur. Olay yerinde gaz dedektörleri kullanılarak ortamdaki gazlar hakkında bilgi edinilmelidir. Bu tür ölümlere daha çok kuyu, silo veya fosseptik çukuru işçilerinde rastlanmaktadır," şeklinde konuştu.

Haber Merkezi