ABD, Yaptırım Listesine Türk Şirketlerini de Dahil Etti

ABD, Rusya'ya uygulanan ambargonun delinmesine katkıda bulunduğu öne sürülen 150'den fazla kişi ve kuruluşa yeni yaptırımlar getirdi. Yaptırım listesinde Çin, Rusya, Hong Kong, Pakistan ve Türkiye'den bazı şirketler bulunuyor. ABD, Rusya'nın Ukrayna'daki suçlarına destek verenleri sorumlu tutmak amacıyla yaptırımları sıkılaştırıyor.

Yayınlanma:
ABD, Yaptırım Listesine Türk Şirketlerini de Dahil Etti

ABD Hazine Bakanlığı, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan ambargonun delinmesine katkıda bulunduğu öne sürülen çeşitli ülkelerden 150'den fazla kişi ve kuruluşu yeni yaptırım listesine aldı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın Ukrayna'daki suçlarına destek verenlerin hesap verebilirliğini sağlamak amacıyla bütün araçları kullanacaklarını belirtti.

Yeni Yaptırımların Hedefi Çin, Rusya, Hong Kong ve Pakistan

ABD Hazine Bakanlığı, Çin yapımı silah ve teknolojilerin Rusya'ya tedarik edilmesini kolaylaştırdığı gerekçesiyle Çin, Rusya, Hong Kong ve Pakistan merkezli dört kuruluş ile dokuz kişiden oluşan bir şebekeye yaptırım uygulanacağını açıkladı. Bu şebekenin ABD'nin askeri yaptırımları ve Çin'in askeri malzemeleri ihracatı üzerindeki kontrolleri aşmaya çalıştığı belirtildi.

Türk Şirketleri Yaptırım Listesinde

Yapılan açıklamada, uçak parçaları ve X-ray sistemleri dahil olmak üzere teknoloji, ekipman ve girdilerin sevkiyatında Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin merkezli bazı şirketlerin de yaptırım listesine alındığı ifade edildi. Türk şirketleri arasında Bosfor Avrasya, Egetir Otomotiv, Globus Turkey Lojistik, Kartal Exim, Konomar Gemi Elektrik, Megasan Elektronik ve Ozkaya Otomotiv bulunuyor. Bu şirketler, Rusya merkezli üreticilere çeşitli ürünlerin gönderildiği gerekçesiyle listeye dahil edildi.

Açıklama ve Kararın Detayları

ABD Hazine Bakanlığı, yaptırımların amacının Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarına destek olanları cezalandırmak ve bu eylemleri önlemek olduğunu belirtti. Ayrıca Çin merkezli şirketlerin Rus paralı asker şirketi Wagner'e yüksek çözünürlüklü gözlem görüntüleri sağladığı belirlenen ticari uydu görüntüleme şirketlerinin de yaptırım listesine alındığı kaydedildi. Yeni yaptırımlar, Rusya, Türkiye ve Hong Kong'daki şirketleri de hedef alıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in Açıklamaları

Dışişleri Bakanı Blinken, yaptırım kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'daki suçlarının ve Rusya'nın yürüttüğü savaşı finanse edip destekleyenlerin hesap verebilirliğini teşvik etmek için elimizdeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. ABD, bu yaptırımlarla Rusya'ya karşı politikalarını sürdürmeye ve müttefikleriyle birlikte hareket etmeye devam ediyor.