AĞLASUN'DA TARİHİ SU DEĞİRMENİ
Ağlasun ilçesinde 300 yıldan fazla süredir faaliyet gösteren bir su değirmeni, kış aylarında yağmur sularıyla çalışıyor. Yöre halkı, değirmende kendi getirdikleri hububatları öğütüyor. İşletmeci Orhan Çiçek, suyun enerji kaynağı olduğunu belirterek, değirmenin sadece yağışlı dönemlerde açık olduğunu ifade ediyor.
İHALE USULÜ KULLANILAN DEĞİRMEN
Ağlasun Kaymakamlığı ve Yeşilbaşköy Muhtarlığı tarafından ihaleyle işletilen değirmen, köy muhtarlığının hizmet giderlerini karşılamak için gelir elde ediyor. Taş yapı olarak inşa edilen ve geleneksel yöntemlerle işleyen değirmen, tarihi özelliklerini koruyarak günümüze kadar varlığını sürdürmüş.
MEVSİMSEL FAALİYETLER VE İŞ TEMPOSU
Değirmenin en verimli olduğu dönem kış aylarıdır ve özellikle ocak, şubat ve mart aylarında yoğun çalışır. Orhan Çiçek, değirmenin suya bağlı olarak işlediğini ve günde 10 teneke hububatı öğütebildiğini belirtiyor. Her gün saatlerce çalışarak, kış aylarında değirmenin faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade ediyor.
GELENEKSEL UNSURLAR VE GELECEK HEDEFLERİ
Değerli müşteriler, hububatlarını bırakarak geleceklerini çuvala yazıp bırakıyorlar. Orhan Çiçek, babasından öğrendiği bu geleneği sürdürerek, değirmenin yaşatılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına önem veriyor. Yaz aylarında turistik bir cazibe merkezi haline gelen değirmenin ziyarete açık olduğunu belirten Çiçek, işini severek ve büyük bir özveriyle sürdürdüğünü vurguluyor.