Türkiye'de Öğrenciler Beslenemiyor

Ekonomik zorlukların etkisiyle Türkiye'deki öğrencilerin beslenme sorunları artıyor. PISA'nın son raporu, Türkiye'de her beş öğrenciden birinin haftada en az bir kez yemek yiyememe durumuyla karşı karşıya kaldığını ortaya koyuyor.

Yayınlanma:
Türkiye'de Öğrenciler Beslenemiyor

Türkiye'de ekonomik zorlukların artması, öğrencilerin beslenme çantalarına da yansıdı. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'deki öğrencilerin beslenme durumu endişe verici. Raporda, Türkiye'de her beş öğrenciden birinin parası olmadığı için haftada en az bir kez yemek yiyemediği belirtiliyor. Bu durum, öğrencilerin akademik performansları üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor.

Ekonomik Sıkıntılar ve Öğrencilerin Beslenme Durumu

Milli Eğitim Bakanlığı, 2022 yılında okul öncesi eğitimde ‘bir öğün ücretsiz okul yemeği’ uygulamasını başlatmıştı. Ancak 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük depremler sonrasında, bu uygulama afet bölgesi dışındaki illerde sona erdi. Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe'nin haberine göre, anket sonuçlarına katılan 15 yaşındaki Türk öğrencilerin yüzde 10,8’i haftada bir, yüzde 4,8’i haftada iki veya üç kez, yüzde 1,8’i haftada dört veya beş kez, yüzde 1,9’u ise her gün yemek yiyemiyor.

1641335.webp

PISA Sonuçları ve Akademik Performans Üzerindeki Etkisi

Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında, yüzde 19,2 ile son 30 günde yiyecek parası olmadığı için en az bir kez yemek yiyemeyen öğrenci oranı en yüksek olan ülke oldu. PISA 2022 ortalama puanları, beslenme sorunları yaşayan öğrencilerin diğerlerine göre akademik olarak geri kaldığını gösteriyor. ‘Yemek yiyememe sorunu yaşamayan’ öğrencilerin ortalama matematik puanı 461 iken, haftada bir kez bu sorunu yaşayanların ortalama puanı 42 puan daha düşük. Bu durum, öğrencilerin beslenme sıkıntılarının eğitim üzerindeki etkilerini açıkça ortaya koyuyor.