Türkiye, 2023 Halka Arz Raporunda Küresel Arenada 10. Sıraya Yükseldi

Borsa İstanbul, 2023 yılında 52 halka arz gerçekleştirerek dünyada sayı ve büyüklük açısından önemli bir sıralamada yer aldı. EY'nin Global Halka Arz Trendleri 2023 Raporu'na göre, bu başarı Türkiye'yi Avrupa'da da lider konuma taşıdı.

Yayınlanma:
Türkiye, 2023 Halka Arz Raporunda Küresel Arenada 10. Sıraya Yükseldi

2023 yılı, Borsa İstanbul için halka arzlar açısından dikkate değer bir yıl oldu. Borsa, bu yıl gerçekleştirdiği 52 halka arz ile dünya çapında halka arz sayısında 11'inci, halka arz büyüklüğünde ise 10'uncu sıraya yerleşti. Bu halka arzlar, toplamda 3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. EY'nin raporuna göre, halka arz olan şirketlerin borsa performansları da dikkate değer bir başarı sergiledi.

Türkiye'nin Avrupa'daki Liderliği

Türkiye, 2023 yılındaki bu halka arz başarısıyla Avrupa'da da dikkat çekti. 3 milyar dolarlık halka arz büyüklüğüyle, İsviçre ve Almanya gibi ülkeleri geride bırakarak Avrupa'da zirveye çıktı. Türkiye'nin bu başarısı, hem bölgesel hem de küresel finans piyasalarında önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor.

Dünya Genelinde Halka Arz Trendleri

EY'nin Global Halka Arz Trendleri 2023 Raporu'na göre, dünya genelinde halka arz sayısında 2022'ye kıyasla %8'lik bir düşüş yaşandı ve toplamda 1.298 şirket halka arz edildi. 2022 yılında bu sayı 1.415 idi. Halka arz büyüklüğünde de 2022'deki 184.3 milyar dolardan, 2023 yılında %33 kayıpla 123.2 milyar dolara düşüş gözlendi. Kıta Amerikası'nda halka arz sayısı %15 artarken, Asya Pasifik'te %18 azaldı. EMIEA bölgesinde ise halka arz sayısı %7 arttı ancak halka arz büyüklüğünde %39'lik bir azalma yaşandı.

Gelişen Ülkelerin Halka Arz Başarısı

2023'te özellikle gelişen ülkeler, halka arz alanında öne çıktı. Endonezya, Malezya ve Türkiye, son 5 yıllık ortalama halka arz büyüklüklerine göre hızlı bir artış gösterdi. Türkiye'nin halka arz pazarı, sınırlı finansman seçeneklerine sahip şirketlerin bireysel yatırımcıların ilgisini çekmesiyle büyüdü.

En İyi Performans Gösteren Halka Arz Pazarları

EMEIA bölgesi, 2023 halka arz dalgasında en yüksek dönüşleri kaydeden bölge oldu. Bölgedeki halka arzların %70'i, halka arz fiyatlarını aştı. Özellikle Türkiye'deki yeni halka arz edilen şirketlerin %100'ü pozitif dönüşler kaydetti. Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan'da da yeni halka arzların sırasıyla %80'i ve %75'i borsa işlemlerinde başarı sağladı. Bu sonuçlar, bu üç ülkeyi bölgenin en iyi performans gösteren halka arz pazarları yapmıştır.

borsa-1.webp

EY’nin raporunda, güçlü bir pay senedi piyasası rallisi ve düşük oynaklığa rağmen, ABD'deki kısa bir eylül dönemi haricinde, birçok gelişmiş piyasada halka arzların durgun olduğu belirtilerek, "Olağanüstü agresif para politikaları, halka arz faaliyetlerini etkileyen önemli bir faktör haline geldi" ifadesi yer aldı. ABD ve Avrupa'da 2022'den bu yana 10 veya daha fazla faiz artırımı gerçekleştirildiğinin belirtildiği raporda, "Bu da büyük piyasalarda halka arz hacminin düşmesine neden oldu. Küresel enflasyon bu yıl önemli ölçüde azaldığından, faiz oranlarında indirim beklentisi, halka arzlarda daha güvenilir bir yatırım getirisi sunarak yatırımcıları teşvik edebilir ve bu da faaliyeti artırabilir" yorumu yapıldı. Rapora göre, Asya-Pasifi k bölgesinde gerçekleşen halka arzlardan elde edilen gelir yüzde 44 düşerken, işlem sayısı da 897'den 732'ye indi. Kıta Amerikası'nda halka arzda işlem sayısı 133'ten 153'e yükselirken, elde edilen gelir yüzde 155 artarak 69,4 milyar dolara ulaştı.