Torba Yasada Son Durum: BAĞ-KUR 7200, 3600 Ek Gösterge, Taşerona Kadro Konularında Flaş Gelişme!

Torba yasa için son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Emekli maaş zammının netleşmesinin ardından gözler torba yasa için atılacak adımlara çevrildi. 3600 ek gösterge, taşerona kadro ve Bağ-Kur prim indirimi düzenlemelerinin yasalaşmasının ardından çalışma hayatında yer alanları yeni bir dönem bekliyor. Peki, torba yasa maddeleri neler, kimler yararlanacak? Torba yasa maddeleri Meclis'e geldi mi, son dakika açıklamalar neler?

Yayınlanma:
Torba Yasada Son Durum: BAĞ-KUR 7200, 3600 Ek Gösterge, Taşerona Kadro Konularında Flaş Gelişme!

Torba yasa, 2024'ün son dakika haberleriyle gündemde yer alıyor. 3600 ek gösterge, ev hanımlarına prim desteği ve SSK-Bağ-Kur prim eşitlemesi (7200 günden emeklilik) gibi düzenlemeleri içeren torba kanun, Meclis'te görüşülmeye devam ediyor. 86 maddelik yasa paketinin 55 maddesi kabul edildi. Çalışma hayatı ve ekonomiyle ilgili düzenlemeleri bekleyen vatandaşlar, "Torba Yasa'da neler var, ne zaman çıkacak, Resmi Gazete'de yayımlandı mı?" sorularına yanıt arıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamaları ile 2. torba yasa süreci yakından takip ediliyor.

TORBA YASA 2024 SON DURUM

Torba yasa kalan maddeleri ile bekleniyor. 86 maddelik torba kanunda önemli bir adım kaydedilmiş ve birçok çalışma yürürlüğe girmişti. Özellikle ekonomi başlıklı emeklilik sistemine yönelik düzenlemeler için gözler Bakan Vedat Işıkhan'a dönmüş durumda. 3600 ek gösterge, kademeli emeklilik, Bağkur 7200 günden emeklilik, ev hanımlarına prim desteği gibi çalışmalar vatandaşların araştırmalarına konu olsa da hangisinin torba yasa maddeleri arasında olacağı bilinmiyor.

bakan-isikhandan-onemli-aciklamalar.webp

BAKAN IŞIKHAN’DAN AÇIKLAMA

Ancak kademeli emeklilik araştırması yapanlara Bakan Işıkhan'dan açıklama geldi: "Gündemimizde staj sigortalılar ve kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok."

BEKLENEN TORBA YASA İÇERİĞİ VE MADDELERİ

Beklenen maddeler netleşmezken ev hanımlarına prim desteği, 3600 ek gösterge, Bağkur 7200 gibi konu başlıkları gündeme geliyor. Bakan Işıkhan'ın "Ev kadınlarına yönelik 3'te 1 prim desteği kapsamında çalışmalarımızı başlattık. Burada isteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kuruyoruz." şeklinde açıkladığı çalışma torba yasada olacak mı merak konusu.

BAKAN IŞIKHAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

İşte, konuşmadan bazı kesitler:

"Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak durumundayız. Bunu biz prim gelirleriyle sağlıyoruz. En önemli gelirimiz bu. Bunun dışında bir gelirimiz yok. Vatandaşlarımızı çalışma hayatında tutmaya çalışıyoruz. Bağ-Kur'ların 9000 gün olan prim ödeme gün sayısını 7200 güne düşürme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu seçim öncesi verilen bir sözdür. Mutlaka yerine getireceğiz. Bütçe disiplini doğrultusunda bu adımları atacağız."

"15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 3600 Ek Gösterge Düzenlemesi ile çalışan emekli 5,3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden düzenlemesini sağladık. Bununla beraber birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak en kısa sürede hayata geçireceğiz."

TORBA YASA MECLİS'E GELDİ Mİ, NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Torba yasanın kalan maddelerinin Meclis'ten geçmesi bekleniyor ancak henüz tarih netlik kazanmadı. Son olarak İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yürürlüğe girmişti.

Torba yasa maddeleri, Meclis’te görüşülmeye devam ederken vatandaşlar heyecanla sürecin tamamlanmasını bekliyor. Yaşanacak gelişmelere bizi takip ederek anında ulaşabilirsiniz.