Telefon ve Hoparlör Kampanyasına Soruşturma
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), insan sağlığına aykırı bulunan 4 cep telefonu modeli (Reeder, Dijitsu, Hiking) ve 1 kablosuz hoparlör (Mercusys) için toplatma kararı aldı. Kararın gerekçeleri arasında elektromanyetik uyumsuzluk ve yetersiz emniyet koşulları yer alıyor. Kullanıcılar, para iadesi veya ürün değişimi talep edebilir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yaptığı denetimler sonucunda insan sağlığına ve teknik standartlara uygun bulunmayan 4 cep telefonu modeli ve 1 kablosuz hoparlör için toplatma kararı aldı. Söz konusu karar, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) aracılığıyla Ticaret Bakanlığı'na iletildi.
TOPLATMA KARARI ALINAN ÜRÜNLER
BTK'nın gerçekleştirdiği teknik incelemeler neticesinde, aşağıdaki ürünlerin Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği'nin 5. maddesine aykırılık teşkil ettiği belirlendi:
Reeder S19 Max Pro S Zoom
Dijitsu DCT 90
Hiking X11
Hiking X9
Mercusys AC1200 kablosuz hoparlör
TOPLATMA GEREKÇELERİ
Söz konusu toplatma kararının altında yatan gerekçeler ise şu şekilde sıralanıyor:
İnsan sağlığı ve mülkiyet güvenliği açısından yetersiz emniyet koşulları sunmaları
Elektromanyetik uyumluluk seviyelerinin beklenen düzeyde olmaması
Radyo spektrumunun etkin bir biçimde kullanılamaması
Ortak şarj cihazları ve aksesuarlarla uyumsuzluk göstermeleri
Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinde kabul gören bağlantı arayüzleriyle uyumsuzluk arz etmeleri.
Toplatma kararı alınan ürünleri satın almış olan tüketicilerin, para iadesi alma veya ürünlerini başka bir ürünle değiştirme hakları bulunmaktadır. Ticaret Bakanlığı, piyasada bulunan ürünleri insan sağlığı, çevre, can ve mal güvenliği açısından denetlemeye devam edeceğini duyurdu.
Haber Merkezi