TCMB Beklentileri Aştı: Politika Faizini Yüzde 40'a Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayında politika faizini yüzde 40 seviyesine çıkartarak beklentileri aştı. Faiz oranında beklenmeyen yüzde 500 baz puanlık artış, ekonomik tartışmaları ve politika yönünü etkileyebilir.

Yayınlanma:
TCMB Beklentileri Aştı: Politika Faizini Yüzde 40'a Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 Mayıs seçimlerinden bu yana faiz oranlarını sürekli artırıyor. Son faiz artışı olan ekimde, politika faizi yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarılmıştı.

Kasım ayı faiz kararı açıklandığında, ekonomistlerin beklentilerinin aksine Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 35'ten yüzde 40'a yükseltti.

3150 Baz Puanlık Bir Artış

Son altı ayda PPK, art arda gerçekleştirdiği toplantılarda faiz oranlarını yükseltti ve bu kararlarla toplamda 3150 baz puanlık bir artışa imza attı.

PPK karar metninde ekim ayında enflasyonda yaşanan hafif gerilemenin, Enflasyon Raporu'nda sunulan öngörülerle uyumlu olduğu belirtildi. Ancak, iç talep seviyesinin, hizmet sektöründeki sıkılaşma ve jeopolitik risklerin enflasyon baskısını sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Karar metninde şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemdeki göstergeler, parasal sıkılaşmanın finansal koşullara yansımasıyla iç talepteki dengeleme sürecinin başladığına işaret ediyor. Kurul, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlamadaki davranışlarda kısmi bir düzelme gözlemlediğini değerlendiriyor. Dış finansman şartlarında yaşanan iyileşme, rezervlerdeki sürekli artış, iç ve dış talebin Türk lirası varlıklara olan ilgisindeki artış, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü bir katkıda bulunuyor. Bu bağlamda, ana eğilim itibariyle aylık enflasyonda bir düşüş gözlenmekte."