Sinop'ta Çeltik Ekimine Başlandı

Sinop'un Boyabat ilçesinde çeltik ekimi başladı. 26 köyde, 18 bin dekar alanda imece usulü yapılan ekimlerin iki hafta sürmesi bekleniyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, yeni sezonun üreticilere hayırlı olmasını diledi ve yoğun bir mesai yürütüldüğünü belirtti.

Yayınlanma:
Sinop'ta Çeltik Ekimine Başlandı
Sinop'ta Çeltik Üretimi Başladı: Üreticiler Bereketli Bir Sezon Bekliyor

Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden biri olan Sinop'un Boyabat ilçesinde, çiftçiler çeltik ekimine başladı. İlçeye bağlı 26 köyde üreticiler, yoğun bir çalışma temposuyla tarlalarına çeltik tohumlarını serpiyor.

BOYABAT'TA ÇELTİK EKİMİ HIZ KAZANDI

Boyabat'ta yaklaşık 18 bin dekar alanda gerçekleştirilen çeltik ekiminin, imece usulüyle yaklaşık iki hafta sürmesi bekleniyor. Boyabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, yeni çeltik ekim sezonunun tüm üreticiler için hayırlı olmasını temenni etti. Usta, üreticilerin yoğun bir ekim mesaisi içinde olduğunu belirterek, "Ekim sezonumuz hayırlısıyla başladı. Üreticilerimiz yoğun bir tempo içinde çalışmalarını sürdürüyorlar. İlçemizde 2025 yılı itibarıyla tahmini olarak 15 bin ton çeltik üretiminin yapılmasını bekliyoruz. Çiftçilerimize bereketli bir sezon geçirmelerini dilerim" dedi.

ÜRETİCİLERİN BEKLENTİLERİ VE TALEPLERİ

Bağlıca köyünde çeltik ekimi yapan Ali Demir, ailesinin dedelerinden bu yana çeltik ekimiyle uğraştığını ifade etti. Yeni sezonun açılışını yaptıklarını belirten Demir, "2024 yılı kurak geçtiği için yeterli verimi alamadık. İnşallah bu yıl bereketli geçecek. Çeltik girdileri, ilaçlar, gübreler çok pahalı, dolayısıyla maliyetlerimiz de çok yüksek oluyor. Devletimizin hasat sezonunda taban fiyatlarımızı ona göre yaparsa çok memnun kalırız" şeklinde konuştu.

Çeltik üreticisi Fırat Battaloğlu ise, sezonun bereketli geçmesini umut ettiklerini dile getirerek, "Çeltik ekimi öncesinde tarlayı sürdük. Sonra lazerli tasfiye makinemizle tarlayı düzledik. Düzlemezsek, salacağımız su tarlaya eşit olarak yayılmaz. Sonrasında kazayağıyla tarlayı karıştırıp, keşen dediğimiz tırmıkla toprağı karıştırıp tam olarak düzledik. Üç gün dinlendirdiğimiz tarlamıza tohum ekmeye başladık" dedi.

Haber Merkezi