Reuters: Türkiye'nin Kredi Notu 10 Yıl Sonra İlk Kez Artabilir!

Reuters, 2024 yılında Türkiye'nin kredi notunun artabileceğini, İsrail'in ise ilk kez düşebileceğini bildirdi. ABD ve Çin'in kredi notları için ise Moody's negatif bir görünüm öngörüyor.

Yayınlanma:
Reuters: Türkiye'nin Kredi Notu 10 Yıl Sonra İlk Kez Artabilir!

Reuters, 2024 yılı için kredi derecelendirme tahminlerini yayınladı. Bu tahminlere göre, Türkiye'nin kredi notunun son 10 yıl içinde ilk kez artabileceği, İsrail'in ise ilk defa bir not düşüşü yaşayabileceği belirtiliyor. Moody's, Standard & Poor's (S&P) ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı değerlendirmeler, dünya ekonomisinin iki büyük gücü ABD ve Çin için de negatif bir görünüm içeriyor.

Türkiye'nin Kredi Notu ve Ekonomik İyileşme Umutları

2024'te Türkiye'nin kredi notunda bir iyileşme bekleniyor. Moody’s uzmanı Marie Diron, Türkiye'de Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin ekonomi yönetiminin faiz oranlarına bağlı kalma konusundaki kararlılığını test edeceğini belirtiyor. S&P ve Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit etmesi ve görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirmesi, ülkenin ekonomik durumunda olumlu bir ivme yakalayabileceğine işaret ediyor.

İsrail ve ABD'nin Kredi Notlarındaki Potansiyel Değişiklikler

İsrail’in devam eden Hamas savaşı nedeniyle kredi notunda bir düşüş yaşanabileceği öngörülüyor. Fitch ve Moody's, İsrail için not indirimi uyarısı yaparken, S&P'nin not görünümü negatif olarak değerlendiriliyor. ABD'nin kredi notu da, Fitch'in Ağustos ayında düşürmesi ve yüksek faiz oranları, savunma harcamaları ve yaşlanan nüfus gibi faktörlerin borç seviyelerini artırma riski nedeniyle dikkatle izleniyor.

Bu tahminler, kredi derecelendirme piyasasının en büyük üç oyuncusu olan Moody's, S&P ve Fitch'in ekonomik görünümleri değerlendirerek ülkelere verdikleri notların, uluslararası yatırım dünyasına yön verme kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor.