Reuters Anketine Göre: Merkez Bankası'nın Faiz Artışı Beklentisi Yüksek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aralık ayı toplantısının ardından faiz kararını açıklamaya hazırlanıyor. Ekonomistler, TCMB'nin faiz artırımına devam etmesini, ancak artış hızının düşmesini bekliyor.

Yayınlanma:
Reuters Anketine Göre: Merkez Bankası'nın Faiz Artışı Beklentisi Yüksek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) aralık ayı toplantısının ardından faiz kararı, önümüzdeki hafta perşembe günü saat 14.00'te duyurulacak. TCMB'nin bu ay da faiz artırımına devam etmesi bekleniyor. Ancak, ekonomistler bu ayki artış hızının son üç toplantıdaki 500 baz puanlık artıştan bu ay 250 baz puana düşmesini öngörüyor.

Son Dönemdeki Faiz Artışları

TCMB, geçtiğimiz aylarda politika faizlerinde önemli artışlar yapmıştı. Haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750 baz puan, eylül, ekim ve kasımda ise 500'er baz puan olmak üzere altı toplantıda toplam 3 bin 150 baz puan faiz artırımı gerçekleştirmişti. TCMB, bu artışlarla dezenflasyon sürecine destek vermeyi amaçlamıştı.

Ekonomistlerin Beklentileri

Reuters tarafından yapılan bir ankete katılan 12 ekonomist, politika faizinde yüzde 40 seviyesinden 250 baz puanlık bir artış beklentisinde. TCMB'nin kasım ayında beklentilerin üzerinde bir faiz artışı yapması ve dezenflasyon süreci için gerekli parasal sıkılığa yaklaşıldığını belirtmesi, bu beklentileri destekliyor.

2024 Sonu İçin Faiz İndirim Beklentileri

Ankette ayrıca, 2024 sonuna kadar faiz indirimlerinin başlaması öngörülüyor. Ekonomistlerin 2024 sonu için politika faizi tahminlerinin medyanı yüzde 37.5 seviyesinde yer alıyor. Bu tahminler, yüzde 35 ile yüzde 45 bandında değişiyor. Bu beklentiler, TCMB'nin uzun vadeli politika faiz yönelimlerine dair ipuçları veriyor.