Ozan Bingöl'ün Hesaplamalarına Göre Bütçe Açığında EYT ve Emekli Olanların Rolü Tartışılıyor
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, EYT ile emekli olanların bütçeye yarattığı yükü eleştirdi. Türkiye'de bütçe açığının nedenlerini israfa ve verimsiz harcamalara bağladı. Kamu ihale sisteminin yolsuzluk riskini artırdığını belirtti.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, EYT ile emekli olanların bütçede yarattığı yüke dair açıklamaları değerlendirdi. Bingöl, "Türkiye’de bütçe açığının en büyük nedeni, yanlış ekonomi, para ve maliye politikalarıdır. Verimsiz, öngörüsüz bütçe harcamalarıdır. İsraftır. Kevgire dönmüş kamu ihale sistemi nedeniyle, kamu alımlarında yolsuzluk riskinin artmasıdır. Suçluyu yanlış yerde aramayın!" dedi.
Sosyal Güvenlik Sisteminin gelir-gider dengesinin, gelirlerinin giderlerini karşılama oranının 2002 yılından bu yana hiç olmadığı kadar iyi durumda olduğunu belirten Bingöl, yazısında şunları söyledi:
"Bu nasıl oluyor? Emekli sayısı, yeni emekliler ve EYT düzenlemesiyle emekli olanlarla artarken, aktüeryal denge çok düşmüşken peki bu nasıl gerçekleşiyor? Bunun tek bir yanıtı var: Emekliler enflasyona ezdirilmiştir, emekliler yoksulluk paydasında eşitlenmiştir. Emeklilere verilmesi gereken verilmediği için ve bütçe disiplini sağlanarak değil emeklilerden kısılarak bu denge sağlanmıştır.
EYT düzenlemesinin, artan emekli sayısı nedeniyle Merkezi Yönetim Bütçesi ve SGK finansal tablolarında etkilerde bulunması kaçınılmazdır. Ancak, son dönemde;
KÖİ ödemeleri,
KKM gibi ucube bir uygulama,
Yüksek faiz giderleri,
Nereye harcandığını bilmediğimiz bütçenin “Diğer” kalemlerinden yapılan yüz milyarlarca liralık harcamalar,
Gerekçesini bilmediğimiz, etkilerini ölçemediğimiz görevlendirme giderleri
Baskı ve cilt giderleri, taşıt kiralama, temsil ve ağırlama giderlerindeki yüksek artışlar
Ve benzeri verimsiz bütçe uygulamalarıyla bozulan bütçe dengesinin sorumlusu olarak EYT’yi ilan etmek hem insafsızlıktır hem de yukarıda yer verdiğimiz verilerle uyuşmamaktadır.
Türkiye’de bütçe açığının en büyük nedeni, yanlış ekonomi, para ve maliye politikalarıdır. Verimsiz, öngörüsüz bütçe harcamalarıdır. İsraftır. Kevgire dönmüş kamu ihale sistemi nedeniyle, kamu alımlarında yolsuzluk riskinin artmasıdır. Suçluyu yanlış yerde aramayın!"
Yazının tamamını okumak için tıklayın
Haber Merkezi