Ocak ayında memur ve emeklinin cebine ne kadar girecek? İşte olası zam oranları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyonu ile birlikte memur ve emeklilerin Ocak ayında alacakları zam oranları da netleşmeye başladı.

Yayınlanma:
Ocak ayında memur ve emeklinin cebine ne kadar girecek? İşte olası zam oranları

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ekim enflasyonu ile birlikte memur ve emeklinin ocakta alacağı zam oranları da belli olmaya başladı.

Temmuz ayında yapılan toplu sözleşmede memur ve memur emeklilerine yüzde 15 zam yapılmıştı. Ancak, temmuz-aralık döneminde enflasyon yüzde 29.41 arttı. Bu durumda, memur ve memur emeklileri için yüzde 23.41 zam farkı oluştu.

Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda enflasyonun 2023 yılsonunda yüzde 65 olacağı öngörüldü. Bu durumda, memur ve emekliler için yüzde 32 civarında enflasyon farkı oluşacak. Buna yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı dahil edildiğinde zam oranı yüzde 47 seviyesinde gerçekleşmiş olacak.

Ocakta bu oranda bir artış gerçekleşirse en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan 32 bin 365 liraya çıkacak. En düşük memur emekli maaşı ise zammın yüzde 47 olması halinde 9 bin 876 liradan 14 bin 518 liraya yükselecek.

Ancak, enflasyon yılsonunda yüzde 70 olursa bu durumda yüzde 50’yi aşan bir zam gündeme gelecek.

SSK ve Bağkur emeklileri ocak ve temmuzda son 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Son dönemde hükümet maaşlara enflasyon zammına ek olarak refah payını da eklemişti. Geçtiğimiz temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklisine enflasyon artışına göre yüzde 19.77 zam verilecekti. Bu zam refah payı ile yüzde 25’e tamamlanmıştı.

İşçi ve esnaf emeklisine enflasyon tahminlerine göre ocakta yüzde 35-45 arasında zam yapılması bekleniyor.

En düşük emekli maaşı şu anda 7 bin 500 lira. Emeklilerden bu tutarın artırılmasına yönelik talep var. Siyasiler de bu konuda çalışma yapıldığını sıkça gündeme getiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konuda talimatı olduğu ilgili bakanlar tarafından gündeme getirilmişti. Bu kapsamda emekli maaşlarına seyyanen zammın yapılabileceği tahmin ediliyor.

En düşük emekli maaşı 2023 yılında 3 bin 500 liradan yüzde 114’ün üzerinde artışla 7 bin 500 liraya yükselmişti. Bu rakam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çalışmasını tamamlamasıyla ocak ayında yeniden artacak. Ek bir artış yapılması halinde taban aylıkların 12 bin lira seviyesine ulaşabileceği hesaplanıyor.

12.2 milyon emekliye bu ayın 15’ine kadar bir kereye mahsus 5 bin lira ikramiye ödemesi yapılacak.