Mevduat Faizlerinde İlk Düşüş Geldi

2023'ün son aylarında Türkiye'de TL mevduat faizlerinin politika faiz artışları, KKM'den çıkış stratejileri ve bankaların bilanço düzeltme çabaları sonucu yükselmesi ve 2024 başında bu oranların gerilemesi inceleniyor. Merkez Bankası ve özel bankaların faiz politikalarındaki değişiklikler ve etkileri detaylandırılıyor.

Yayınlanma:
Mevduat Faizlerinde İlk Düşüş Geldi

2023'ün son aylarında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizlerinde yaptığı artışlar, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminden çıkış stratejileri ve bankaların yıl sonu bilanço düzeltme hamleleri, TL mevduat faizlerinde önemli bir yükselişe neden oldu. Merkez Bankası'nın verileri, yılın son haftalarında 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizlerinin ortalama olarak yüzde 52,5 seviyesine ulaştığını gösteriyor. Özellikle EKONOMİ tarafından takip edilen bazı özel bankalarda, 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri yıl sonunda yüzde 45-47 seviyelerindeyken, yeni yıl ile birlikte yüzde 41'e geriledi. Bazı bankalarda bu oranlar daha da düşerek yüzde 36-37 seviyelerine indi.

Yeni Yılın İlk Haftalarında Faizlerde Düşüş

Yeni Yılın Getirdiği Değişiklikler 2024 yılının başlamasıyla birlikte, TL mevduat faizleri önemli ölçüde düşüş gösterdi. Bankaların 2023'ün son ayında sunduğu yüksek faiz oranları, yılın son haftalarında daha da artarak yüzde 48-53 seviyelerine ulaştı. Ancak, yeni yılın ilk haftaları itibarıyla, bankaların mevduat faizlerinde en az 4 puanlık bir düşüş yaşandığı gözlemlendi. Reuters haber ajansının bankacılık sektörü kaynaklarına dayandırdığı habere göre, daralan kredi talebi ve yüksek mevduat faizlerinin banka marjlarını zorlaması bu düşüşte etkili oldu.

Banka Faiz Politikalarındaki Değişiklikler

Banka Faiz Politikalarındaki Değişiklikler 25 Aralık haftasında, bankalar 100 bin liraya kadar olan TL mevduatlara 3 aya kadar vadelerde yüzde 45-50,5 seviyesinde faiz sunarken, 8 Ocak haftasına gelindiğinde bu oranlar 4 puan düşerek yüzde 36,5-41 seviyelerine geriledi. Bu düşüş, hem kamu hem de özel bankaları kapsadı. Örneğin, EKONOMİ'nin takip ettiği bankalardaki mevduat faiz oranları 100 bin liraya kadar olan 3 aylık mevduatlarda yüzde 36,5-41, 500 bin liraya kadar olanlarda yüzde 39-42, 1 milyon liraya kadar olanlarda yüzde 42-43,5 ve 10 milyon liraya kadar olanlarda ise yüzde 44 seviyesine düştü.

Bankaların Gelecek Projeksiyonları

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'ın açıklamaları, bankaların gelecekteki enflasyon beklentilerine göre faiz oranları belirlediğini ve mevcut mevduat faiz oranlarının enflasyon beklentilerinin üzerinde olduğunu gösteriyor. Aran, müşterilerin kredi talebinin düşük olduğunu vurgulayarak bankaların gelecekteki faiz politikalarını şekillendirecek unsurları işaret ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından piyasadaki fazla likiditeyi çekmek için başlattığı ihaleler, faiz oranlarındaki değişikliklerin bir parçası olarak görülüyor. Bu hamleler, 2024 yılında Türkiye'nin finansal piyasalarındaki volatiliteyi ve bankacılık sektörünün stratejilerini şekillendirecek önemli faktörler arasında yer alıyor.