Manav tezgâhlarında fiyatlar uçuşta: Üretici ile market arasında dev fark
Şubat ayındaki dondurucu soğuklar tarımı vurdu, sebze ve meyve fiyatları fırladı. Üretici-market arasındaki uçurum %200'leri aşarken, kayısı %100, karnabahar %43, elma %31 zamlandı. Havuç, marul ve kuru soğan da fiyat artışından nasibini aldı.
Şubat ayında hava sıcaklıklarının -8 dereceye kadar düşmesiyle yaşanan zirai don, vatandaşın cebini olumsuz etkiledi. Üretici ve market arasındaki fiyat farkı bazı ürünlerde %200'lere kadar yükselirken, kayısıda %100, karnabaharda %43 ve elmada %31 oranında zam meydana geldi.
ZİRAİ DONUN FİYATLARA ETKİSİ
Şubat ayındaki zirai don felaketi, sebze ve meyve fiyatlarında önemli artışlara yol açtı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en yüksek oranda havuçta (%256) görüldüğünü belirtti. Bayraktar, "Havuçtaki fiyat farkını %230 ile marul, %222 ile kuru soğan, %219 ile kuru fasulye izledi. Havuç 3,6 kat, marul 3,3 kat, kuru soğan ve kuru fasulye ise 3,2 kat daha yüksek fiyata satıldı. Üreticide 14 TL olan havuç markette 50 TL'ye, 12,50 TL olan marul 41 TL'ye, 33 TL olan kuru fasulye ise 106 TL'ye alıcı buldu" şeklinde konuştu.
MARKETTEKİ FİYAT DEĞİŞİMLERİ
Türkiye gazetesindeki habere göre, Nisan ayında marketlerdeki 39 üründen 28'inde fiyat artışı yaşanırken, 11 üründe ise fiyat düşüşü görüldü. Bayraktar, "Markette fiyatı en çok artan ürün %43 ile karnabahar oldu. Fiyatı en çok düşen ürün ise %36 ile salatalık oldu. Üreticide en büyük fiyat düşüşü %59 ile yine salatalıkta gerçekleşti. Zirai dondan etkilenen meyvelerden kayısının üretici fiyatlarında %100 artış yaşandı. Kuru kayısıdaki fiyat artışını %33 ile fındık, %31 ile elma ve %13 ile Antep fıstığı takip etti" ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi