Konkordatolar İlk 5 Ayda Yüzde 97 Arttı: En Riskli Sektör Tekstil Oldu
Finansman sıkıntısı çeken işletmeler konkordatoya yöneliyor. Mahkemelerin ilk 5 ayda verdiği konkordato geçici mühlet kararları, geçen yıla göre %97 artarak 967'ye yükseldi. En riskli sektör tekstil olurken, Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın haberine göre konkordato ilanlarında artış yaşanmaya devam ediyor.

Finansman sıkıntısı yaşayan işletmeler, konkordato taleplerine yöneliyor. Mahkemelerin verdiği konkordato geçici mühlet kararlarında bu yılın ilk 5 ayında önemli bir artış gözlemlendi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu oran %97 artarak 967'ye yükseldi. En riskli sektör ise tekstil olarak belirlendi.
Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın haberine göre, 2025 yılı finansman krizi ile birlikte konkordato başvurularında da artış yaşanıyor. Konkordatotakip.com'un Basın İlan Kurumu verilerinden elde ettiği bilgilere göre, mahkemeler mayıs ayında 185 dosyaya konkordato geçici mühlet kararı verdi. Yılın ilk beş ayındaki toplam geçici mühlet kararı sayısı ise 967'ye ulaştı. 2023'ün tamamında verilen 1723 kararla tüm zamanların rekoru kırılmıştı. Mevcut eğilim devam ederse, bu yıl yeni bir rekor kırılabilir.
KONKORDATO SÜREÇLERİNDE KARARLAR
Mayıs ayında, 164 dosya için konkordato kesin mühlet kararı verilirken, 129 dosyanın talebi reddedildi. Ayrıca, 24 dosya için iflas kararı alınırken, 6 dosya tasdik edildi. Ocak-Mayıs döneminde kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı %242 artarak 690'a yükseldi. Aynı dönemde konkordato reddi kararı verilen dosya sayısı da %98 artışla 462 oldu.
İFLASLARDAKİ ARTIŞ
İflas kararlarında da dikkat çekici bir yükseliş var. Mahkemelerin verdiği iflas kararı sayısı, yılın ilk 5 ayında %75 artış göstererek 77'ye ulaştı. Konkordato süreçlerinde en riskli sektör olarak tekstil öne çıkarken, yılın ilk beş ayında bu sektörde geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 71 oldu.
Haber Merkezi