İlk Ev Alacaklara Kredi Fırsatı! Faiz Oranları Netleşiyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın duyurusuyla ilk kez ev alacaklara yönelik kredi erişimi artırılıyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'ya göre, devlet bankalarının özellikle kampanyalı finansman modeli ile kredi faiz oranları 2.85 seviyelerinden başlıyor. İlk ev alımında faiz oranlarının düşürülmesi ve vade uzatılması piyasada büyük bir beklenti olarak öne çıkıyor. İnşaat sektörü de finansmana olan ihtiyacını vurguluyor.

Yayınlanma:
İlk Ev Alacaklara Kredi Fırsatı! Faiz Oranları Netleşiyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarıyla birlikte, ilk kez ev alacaklara yönelik kredi erişimi artırılıyor. Bu düzenleme, BDDK ve Merkez Bankası'nın ikinci ve üçüncü ev alımında krediye erişimi zorlaştıran politikalarının aksine geliyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, devlet bankalarının özellikle kampanyalı finansman modeli ile kredi faiz oranlarının 2.85 seviyelerinden başladığını belirtiyor.

Kamu Bankalarından Faiz Oranı Düşüşü

Özelmacıklı'ya göre, özel bankalarda faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle beklenti, kamu bankalarının faiz oranlarını düşürüp vade sürelerini uzatarak ilk kez ev alacaklara destek olması yönünde. İnşaat sektörü de bu desteklerin gerekliliğini vurgulayarak finansmana olan ihtiyacını dile getiriyor.

300 Bin Tl'ye Kadar Finansman

Öte yandan, konut kredisi kampanyasıyla ilgili beklentiler, faiz oranlarının aşağıya çekilmesi ve vade sürelerinin uzatılması yönünde yoğunlaşıyor. Piyasadaki özel bankalardaki faiz oranlarının 2.85 seviyelerinde olduğu belirtilirken, kamu bankalarının özellikle 300 bin TL'ye kadar finansman sağlayabildiği aktarılıyor.

Kredilerin ilk defa konut alacaklar için kullandırılması değerlendiriliyor. Kişilerin kredi çekebilmeleri için adlarına kayıtlı başka yerlerinin olmaması, belli süre o ilde ikamet ediyor olması, taşınmazı belli süre kiraya vermeyip kendi oturma amacıyla kullanması gibi şartlar konuşuluyor. Bu adımların, konut sahibi olma imkanını artırarak yüksek kiralara çözüm oluşturabileceği düşünülüyor.