Hatay'da Maydanoz Balı Coğrafi İşaretle Tanınacak
Hatay'ın Arsuz ve Samandağ ilçelerinde üretilen, amino asit zengini ve sindirimi kolaylaştırdığı bilinen maydanoz balı, coğrafi işaret tescili için başvurdu. İlkbaharda tohuma bırakılan maydanoz çiçeklerinden elde edilen bu özel balın 850 gramlık kavanozu 450 TL'den alıcı buluyor.
Hatay'da tohuma bırakılan maydanoz çiçeklerinden üretilen balın coğrafi işaret belgesiyle tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yapıldı.
Arsuz ve Samandağ ilçelerinde arıcılar, ilkbaharın sonunda maydanoz balı üretimi için tarlaların yolunu tutuyor.
Kovanlarını çiçek açması için tohuma bırakılan maydanozların yakınına kuran üreticiler, arıların nektar toplamasını bekliyor.
Arıcılar, temmuzun ilk haftalarına kadar süren hasatta elde ettikleri balları kavanozlara dolduruyor.
Amino asit açısından zengin olduğu ve sindirimi kolaylaştırdığı bilinen balın 850 gramlık kavanozları 450 liradan satılıyor.
Balın bilinirliğinin artırılması amacıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Hatay Arı Yetiştiricileri Birliği'nce "Yeşil Balın Özü, Hatay'ın Maydanozu" projesi başlatıldı.
Proje kapsamında Hatay'da üretilen maydanoz balının coğrafi işaret belgesiyle tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yapıldı.
Haber Merkezi