Gıda Denetimlerinde 227 Milyon Lira Ceza Kesildi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında gıda işletmelerine yönelik yapılan denetimlerde toplam 227 milyon liranın üzerinde idari para cezası kesildiğini ve 118 işletme hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in yazılı soru önergesine yanıt veren Yumaklı, gıda denetimlerinin ve taklit-tağşiş ürünlerle mücadelenin devam ettiğini belirtti.

Yayınlanma:
Gıda Denetimlerinde 227 Milyon Lira Ceza Kesildi

Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda alanında düzenli olarak denetimlerin yapıldığını ve bu denetimlerde kişilerin hayatını tehlikeye atan, bozulmuş veya değiştirilmiş gıdaları üreten ve satan işletmelerin tespit edilerek kamuoyuna açıklandığını belirtti. Gıda güvenilirliğini sağlamak ve tüketicilerin aldatılmasını önlemek amacıyla yapılan kontrollerin risk esasına göre planlandığını ve genellikle habersiz olarak gerçekleştirildiğini vurguladı.

2024 Yılının İlk 4 Ayında Kesilen Cezalar

Yılın ilk dört ayına ilişkin denetim sonuçlarını paylaşan Yumaklı, 3 Mayıs 2024 itibarıyla gıda işletmelerine toplam 375 bin 246 denetim yapıldığını ve bu denetimlerde olumsuzluk tespit edilen 4 bin 990 işletmeye toplamda 227 milyon 146 bin 180 lira idari para cezası kesildiğini bildirdi. Ayrıca, 118 işletme hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Kırmızı Et Ürünlerinde Denetimler

Bakanlık kontrol görevlileri tarafından çiğ kırmızı et, kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve kırmızı et ürünlerinde domuz eti ve tek tırnaklı hayvan eti bulunup bulunmadığına dair numuneler alınarak analizler yapıldığını belirten Yumaklı, mevzuata aykırılık tespit edilen durumlarda gerekli yasal işlemlerin uygulandığını kaydetti.