En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Milyonlarca emekli ve asgari ücretli çalışan, 2024 yılında maaşlarına yapılacak olan zamları bekliyor. Enflasyon oranlarının üzerinde bir artışın gündemde olduğu bu dönemde, emekli ve asgari ücret zamları için farklı formüller üzerinde çalışılıyor.

Yayınlanma:
En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Asgari ücretliler ve emekliler için 2024 yılında yapılacak maaş zammı büyük bir merak konusu. Enflasyon oranları, hem asgari ücret zammı hem de emekli maaş artışları için önemli bir referans noktası oluşturuyor. Faruk Erdem'in Yeni Asır'da yer alan haberine göre, hükümet enflasyonun üzerinde bir zam yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Asgari ücretliler ve emekliler için Ocak ayında yapılacak zammın refah artışını da içermesi bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri İçin Zam Planları

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında, 6 aylık enflasyon oranlarına göre artırılıyor. Geçmiş yıllarda, 6 aylık enflasyonun üzerine ek olarak refah payı da eklendi. Bu uygulama, emekli maaşlarının artışını enflasyonun üzerine taşıdı. Örneğin, Ocak 2023’te yüzde 15 olan 6 aylık enflasyon, yüzde 30'a tamamlanırken, Temmuz 2023’te emekli maaşlarına yapılan zam oranı yüzde 17'den yüzde 25'e çıkarıldı.

Üçlü Formül Masada

2024 yılında uygulanacak emekli maaşı zammı için üç farklı formül üzerinde duruluyor. İlk formül, yüzde 38-40 arasında çıkan 6 aylık enflasyonun yüzde 50'ye tamamlanarak emekli maaşlarına yansıtılması. İkinci formül ise, emekliye uygulanan taban maaşın artırılması. Son olarak belirlenen en düşük emekli maaşı 7.500 TL iken, yeni bir artışla bu rakamın 10 bin-11 bin TL bandına çıkarılması planlanıyor. Eğer kök maaşa yapılan zam, bu taban aylığın altında kalırsa, Hazine desteğiyle emekli maaşları bu seviyeye çıkarılacak.

Kök Maaşa İyileştirme

Üçüncü formül ise, taban maaşa tamamlanan kök aylıklarda seyyanen bir iyileştirmenin yapılması. Bu iyileştirme, en düşük aylıklardan başlayarak kademeli olarak uygulanacak. Tüm bu ek artışlar, Ocak ayında 6 aylık enflasyonun belli olmasından sonra yasal düzenlemelerle hayata geçirilecek. Böylece emeklilerin Ocak ayındaki maaşları yeni oranlar üzerinden hesaplanarak ödenecek.