Emekliye 3'lü Zam: Tarihler Belli Oldu

2024 Temmuz'da en düşük emekli maaşına yapılacak üçlü zamla ilgili resmi açıklama geldi. Zam oranları ve tarihleri açıklandı.

Yayınlanma:
Emekliye 3'lü Zam: Tarihler Belli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verileriyle birlikte Temmuz 2024 emekli maaş zamları belli oldu. Gözler şimdi en düşük emekli maaşı düzenlemesine çevrildi. Emekliler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelecek açıklamaları heyecanla bekliyor.

EMEKLİLER İÇİN TEMMUZ ZAMMI SOĞUK DUŞ ETKİSİ YARATTI

TÜİK, Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Haziran ayı için enflasyon %1.64 olarak gerçekleşti. Bu oran, çalışanlar ve emekliler üzerinde şok etkisi yarattı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın beklentilerinin altında kalan bu oran, memur ve memur emeklilerine %20’nin altında, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise %25’in altında bir zam getirdi.

4 MİLYON EMEKLİYE ZAM YOK!

Açıklanan 6 aylık enflasyon, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine kök maaş zammı olarak yansıyor. Ancak kök maaşı 8.500 TL’ye kadar olan ve en düşük emekli maaşı olan 10.000 TL’den faydalanan emekliler için büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. Bu oranlarla birlikte 4 milyona yakın emekli, zam almamış olacak. Eğer kök maaşınız 8.500 TL ise %24.73’lük zam oranıyla yeni maaşınız 10.602 TL olacak. En düşük emekli maaşına artış yapılmaması durumunda, kök maaşı üzerinden 8.500 TL alan bir emekli Temmuz ayında 10.602 TL alacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM GELECEK Mİ?

Temmuz 2024 en düşük emekli maaşı zammı konusunda son söz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da. Kulislerde en düşük emekli maaşı zammı için 17 Temmuz tarihi konuşuluyor. SGK uzmanı Emin Yılmaz, en düşük emekli maaşı için hükümetin masasında üçlü formül olduğunu belirtti. Yılmaz, en düşük emekli maaşı zammı için kararın bir an önce verilmesi gerektiğini vurguladı ve 17 Temmuz’a kadar TBMM’ye gelmesi ve yasalaşması gerektiğini söyledi. Çünkü SSK ve Bağ-Kur emeklisi için maaş ödemeleri 17 Temmuz’da başlayacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ZAM FORMÜLLERİ

Hükümetin masasında farklı formüller var. SGK uzmanı Emin Yılmaz, kök maaş düzenlemesine gidilebileceğini belirtti ve aylıkların 10.000 TL taban aylığa eşitlenmesi ve üstüne %24.73’lük bir artış yapılmasının gündemde olduğunu söyledi. Eğer böyle bir zam yapılırsa en düşük emekli maaşı 12.473 TL olacak.

10.000 TL olan en düşük emekli maaşı için diğer bir zam formülü, yıl sonu enflasyon oranı olan %38’in zam olarak yansıtılması. Bu durumda en düşük emekli maaşının 13.800 TL’ye çıkacağı tahmin ediliyor.

Emekli maaş zammı ile ilgili diğer formül, en düşük emekli maaşının seyyanen zam ile 12.500 TL ya da 15.000 TL’ye yükseltilmesi. Geçim sıkıntısı çeken emekliler, 15.000 TL’nin verilmesi gerektiğini savunuyor.

GÖZLER CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DA!

Milyonlarca emekli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı açıklamaları bekliyor. En düşük emekli maaşı için belirlenen zam formülleri arasında hangi formülün uygulanacağı merak konusu. Hükümetten gelecek açıklamalar ve TBMM’de yapılacak düzenlemelerle, emekli maaşlarında önemli artışlar bekleniyor.