Emekli Maaşlarına 9 Temmuz Güncellemesi: 2 Milyon Emeklinin Zamlı Maaş Listesi Değişti

Son dakika haberi… Emekli maaşlarına yapılan zam oranları tekrar güncellendi. İşte 9 Temmuz itibariyle yeni zamlı emekli maaşları ve detaylar!

Yayınlanma:
Emekli Maaşlarına 9 Temmuz Güncellemesi: 2 Milyon Emeklinin Zamlı Maaş Listesi Değişti

SSK, Bağ-Kur ve 4C Emeklileri İçin Sevindirici Haberler

Son günlerde emekli maaşlarına yapılan zamlar ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. 3 Temmuz'da açıklanan %24,72 oranındaki zam, tekrar güncellenerek emeklilerin maaşlarına ilave zam yapılması planlanıyor. Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrilmiş durumda; nihai karar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilecek.

TBMM’ye Sunulan Yeni Teklif

Emekli maaş güncellemesi, 2 milyon emekli için yapıldı. Maaşı 10.000 TL ve altında olan tüm emeklilere ilave zam yapılması planlanıyor. Yeni zam kararı TBMM’ye sunuldu ve onaylanması durumunda emekliler, kök maaş zammına ek olarak bir zam daha alacak. Kulislerden gelen bilgilere göre, 10.000 TL olan emekli maaşının 12.000 TL’ye yükseltilmesi için hazırlıklar tamamlandı.

tarih-verildi-2024-temmuz-en-dusuk-emekli-maasi-3lu-zam-ile-artacak-3.jpg

Emeklilerin Tepkisi ve Beklentileri

Ancak, emekli vatandaşlar 2.000 TL’lik ilave zammı yetersiz buluyor. Sosyal medyada tepkilerini dile getiren emekliler, geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek ilave zam kararının en az 5.000 TL olmasını talep ediyorlar. Bu doğrultuda en düşük emekli maaşının 15.000 TL’ye yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorlar.

TÜİK Enflasyon Oranları ve Ek Zam Planı

TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon oranı %24,73 oldu. Ancak, SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu orandan memnun değil ve ilave zam beklentisi içerisindeler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ek zam kararı vermesi bekleniyor. Ocak ayında yapılan yüksek refah payı zammı ile emekliler %49,25 oranında zam almıştı. Temmuz ayında da benzer bir yüksek refah payı zammı bekleniyor.

yuzde-20-zam-onaylandi-8-temmuzdan-itibaren-gecerli.jpg

4A ve 4B Emeklileri İçin Zam Oranı

Emekli ilave zam oranları hakkında yeni bir gelişme daha var. İddiaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hafta içerisinde 10 puan ek zam açıklaması bekleniyor. Böylece Temmuz ayı zammı %35’e çıkacak ve bu karar TBMM’den geçerek yasalaşacak. Zamlı maaşlar, emekli maaşı ödeme tarihlerine yetişecek.

Emeklilik Hakkında Temel Bilgiler

4A Emeklisi

4A, Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında sigortalı olarak çalışan ve emeklilik hakkı kazanan kişileri ifade eder. Bu kişiler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi olarak çalışmış ve prim ödemiş kişilerdir. 4A emeklisi genellikle özel sektör çalışanlarını kapsar.

4B Emeklisi

4B, Bağ-Kur kapsamında kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışan kişileri ifade eder. 4B emeklisi, serbest meslek sahipleri, esnaflar, çiftçiler ve benzeri bağımsız çalışanları kapsar. Bu kişiler, Bağ-Kur sistemi üzerinden prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanır.

4C Emeklisi

4C, devlet memurları ve kamu görevlilerini kapsayan emeklilik türüdür. 4C emeklisi, kamu sektöründe çalışan ve Emekli Sandığı (şu anda SGK’ya devredilmiştir) kapsamında emekli olan kişileri ifade eder. Bu kişiler, devlet tarafından belirlenen şartlar ve süreler dahilinde çalışmış ve emeklilik maaşı almaya hak kazanmıştır.

Sonuç olarak, emekliler için yapılan bu güncellemeler ve zamlar, ekonomik sıkıntılar içinde olan emeklilerin beklentilerini karşılamayı hedefliyor. Yeni zam oranlarının kesinleşmesi ve resmi gazetede yayımlanması ile emeklilerin maaşları güncellenmiş olacak.