E-Ticaret Gelirlerini Gizleyen Binlerce Mükellef Yakalandı
Gelir İdaresi Başkanlığı, sanal POS üzerinden gelir elde edip vergi ödemeyen 4.095 mükellefi tespit etti. 37 milyar TL'lik kayıt dışı hasılatın ortaya çıkarıldığı incelemelerde, bazı kişilerin milyonlarca lira gelir elde ettiği halde vergi mükellefi bile olmadığı belirlendi. E-ticaret gelirlerinin vergilendirilmesi için harekete geçildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), sanal POS cihazları üzerinden elde ettikleri gelirleri beyan etmeyen 4 bin 95 mükellefi tespit etti. Yapılan detaylı incelemelerde, toplamda 37 milyar liralık kayıt dışı hasılatın ortaya çıkarıldığı belirtildi. Bazı kişilerin milyonlarca lira gelir elde etmesine rağmen vergi mükellefi dahi olmadıkları belirlendi.
E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS sistemleri üzerinden yapılan satışların vergilendirilmesi amacıyla harekete geçen Gelir İdaresi, 2020-2024 yılları arasındaki sanal POS kullanımını mercek altına aldı.
Ödeme ve elektronik para kuruluşlarından sağlanan verilerle gerçekleştirilen analizler sonucunda, riskli mükellefler belirlendi. Banka verileriyle de desteklenen raporlar, sanal POS aracılığıyla gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti bulunmayan, beyanname vermeyen veya eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellefin olduğunu gösterdi. Bu mükelleflerin toplamda 37 milyar liralık bir hasılatı gizlediği tespit edildi.
VERGİ KAÇIRANLARIN PROFİLİ
İncelemeler sonucunda, tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten çok sayıda mükellefin de gelirlerini eksik beyan ettiği saptandı.
Örneğin, vergi kaydı bulunmayan bir şahsın 2024 yılında sanal POS uygulamaları üzerinden 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edildi. İnternet üzerinden bilgisayar sarf malzemeleri satan bu kişi hakkında yasal süreç başlatıldı.
GİB, vergi kayıplarını önlemek amacıyla "gönüllü uyum ve izaha davet" mekanizmasını devreye soktu. Mükellefiyeti olmayan, beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere, cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirme yapılarak düzeltme imkanı sunuluyor. Beyanlarında gerekli düzeltmeyi yapanlara daha az ceza uygulanacak.
Ancak, çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak. Başkanlık, ilk aşamada e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükelleften gönüllü uyum sürecine başladı.
MEHMET ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dijitalleşmeyle birlikte vergi kaybının izini sürmenin kolaylaştığını vurguladı. "Sadece sahada değil teknolojiyi etkin kullanarak da kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergisini ödemek zorunda. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyum sürecine dahil ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları devreye alınacak," dedi.
Haber Merkezi