Dünya Çocuk İşçiliği Günü Öncesi Eğitim Sen'den Çağrı: Mesem’ler Kapatılsın
Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Hamdi Çalık, MESEM'lerin kapatılmasını talep etti. Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde, dünya genelinde 160 milyon çocuk işçi olduğu belirtildi. TÜİK'e göre Türkiye'de 2024'te 869 bin çocuk çalıştırılıyor. İSİG Meclisi verilerine göre ise son 11 yılda en az 742 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Hamdi Çalık, Mesleki Eğitim Merkezleri'ne (MESEM) ilişkin yaptığı açıklamalarda bu merkezlerin kapatılması gerektiğini savundu.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 12 Haziran, “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” olarak ilan edilmesine rağmen, dünya genelinde çalıştırılan çocuk sayısı 2020 itibarıyla 160 milyona ulaşmış durumda. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2024 yılında çalıştırılan çocuk sayısı ise 869 bin olarak belirlendi. İSİG Meclisi’nin verilerine göre, 2013-2024 yılları arasında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk sayısı en az 742 olurken, 2024 yılında bu sayı 71 olarak kayıtlara geçti.
MESEM'LERDEKİ DURUM
Çalık, MESEM'lerin artık birer eğitim kurumu olmaktan ziyade, çocukların ucuz iş gücü olarak kullanıldığı merkezlere dönüştüğünü ifade etti. "Aileler ekonomik zorunluluklar nedeniyle çocuklarını bu merkezlere göndermek zorunda kalıyor. Bazı işletmeler ise paravan MESEM'ler aracılığıyla devlet teşviklerinden faydalanıyor. Bu durum, çocuk işçiliği üzerinden kamu kaynaklarının sermayeye aktarılmasına yol açıyor" dedi.
MA'nın aktardığı bilgilere göre, MESEM'lere olan başvuruların giderek arttığını belirten Çalık, bazı yerlerde barakalarda dahi sınıf açıldığını ve öğrencilerin denetimsiz ortamlarda çalıştırıldığını söyledi. "Bu süreç tamamen patronların insafına bırakılmış durumda. Yaşanan ölümlerin önüne geçilebilmesi için MESEM'lerin kesinlikle kapatılması gerekiyor. Mesleki eğitim, bakanlık denetimi altında yapılmalı" şeklinde konuştu.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
MESEM uygulamasının bilimsel bir dayanağının olmadığını vurgulayan Çalık, "Bu sistem, çocukların bedenlerinin sömürülmesine dayanıyor. Ailelerin bilinçlendirilmesi ve bu konuda hukuki ve fiili mücadeleler verilmesi gerekiyor. Bizim öncelikli amacımız, çocukların özgür bir ortamda eğitim alabilmelerini sağlamaktır" ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi