Dolar Kaç TL Oldu? Dolar/TL Yine Rekor Kırıyor

İstanbul serbest piyasada dolar ve euro güne belirli bir seviyeden başlarken, küresel piyasalar ABD'nin enflasyon verilerini ve Fed'in faiz politikalarını yakından takip ediyor. Ayrıca, altın ve petrol fiyatlarındaki güncel durum ile önemli borsa endekslerindeki seyir de piyasa oyuncularının dikkatini çekiyor.

Yayınlanma:
Dolar Kaç TL Oldu? Dolar/TL Yine Rekor Kırıyor

Dolar, dün 29 lira seviyesini aşarak tarihi bir zirve yaşadı ve bu seviyede istikrarını koruyor. Bankalararası piyasada ise Euro/TL kuru 31,24 seviyesinde işlem görmekte.

ABD ekonomisine dair makroekonomik veriler, ülkenin yumuşak bir iniş yapabileceğini öngören görüşleri destekliyor. Analistler, bugün ABD'de açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin piyasadaki varlık fiyatlarındaki oynaklığı artırabileceğini belirtiyor. Piyasa beklentileri, enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyonun aylık bazda sabit kalacağını ve yıllık olarak yüzde 3,1 olacağını öngörüyor.

New York Fed tarafından yayımlanan kasım ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi sonuçlarına göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi kasımda yüzde 3,4'e düşerek Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi. Bu durum, piyasalardaki beklentileri etkiliyor.

Para piyasalarında yapılan fiyatlamalara göre, Fed'in mart ayında faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 50 olarak görülüyor. Mayıs ayında faiz indirimlerine başlama ihtimali ise yüzde 80 seviyesinde değerlendiriliyor.

Fed'in bugün başlayacak olan ve kararlarının yarın açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, politika faizinin yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulması bekleniyor. Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların ve yönlendirmelerin piyasalar için büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Altın, Petrol Fiyatları ve Borsa Endeksleri

Altın fiyatları, dün yüzde 1,1 gerileyerek 1.981 dolardan kapanırken, şu an 1.985 dolarda işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,4 artışla 76,6 dolar seviyesinde. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,2 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 104 seviyesinde seyrediyor.

ABD'nin büyük perakende zincirlerinden Macy's'in hisseleri, şirketi satın almak için yapılan 5,8 milyar dolarlık teklif haberleri sonrası yüzde 19 arttı. New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,20, S&P 500 endeksi yüzde 0,43 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,39 artış kaydetti. ABD endeks vadeli kontratları yeni güne de pozitif başladı. Avrupa borsalarında ise İngiltere hariç pozitif bir seyir göze çarpıyor. Bölge genelinde ZEW beklenti endekslerine odaklanılırken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bu hafta gerçekleşecek toplantılarda faizleri sabit bırakması bekleniyor. Asya piyasalarında da pozitif bir seyir hakim. Japonya'da üretici fiyatlarının düşmesi ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) enflasyonist baskının hafiflediğine dair görüşü, piyasalarda dikkat çekiyor.

Piyasalarda takip edilecek önemli veriler arasında Türkiye'nin dış ticaret endeksi, İngiltere'nin işsizlik oranı, Almanya ve Euro Bölgesi'nin ZEW endeksleri, ABD'nin TÜFE verileri ve hazine bütçe dengesi yer alıyor.